Coronacrisis of niet, deze Antwerpse stadsontwikkelaars blijven gaan | Student Life | Student.be

Coronacrisis of niet, deze Antwerpse stadsontwikkelaars blijven gaan

Werken bij Stad Antwerpen

Elke dag weer zetten de ruim 7.500 collega’s van Stad Antwerpen zich in ten dienste van bewoners en ondernemers. Ook vandaag, in volle coronatijd, blijven ze dat doen. Dat vertellen Daniel Sevenhans, Katlijn Van der Veken en Kristof Peeters, alle drie nauw betrokken bij de vernieuwingsprojecten van de stad.

Stilzitten is er in deze coronacrisis niet bij voor Katlijn Van der Veken, directeur omgeving bij de Stad Antwerpen. Zij en haar medewerkers zagen de bouwvergunningsaanvragen afgelopen weken in grote getale binnenstromen. “We merken dat bouwbedrijven hun focus wat verschoven hebben”, vertelt ze. “De tijd die ze niet op de werven konden doorbrengen, hebben ze gestoken in nieuwe plannen tekenen en vergunningen aanvragen, wat allemaal digitaal kan gebeuren.”

Katlijn en haar team – 120 medewerkers, waarvan er 30 met ruimtelijke planning en 90 met bouwvergunningen bezig zijn – doen er alles aan om die aanvragen zo snel mogelijk te verwerken en de procedures vooruit te laten gaan. Ook al heeft de Vlaamse regering de termijnen voor de behandeling van de vergunningen tijdelijk verlengd, intern trachten ze de oorspronkelijke timings aan te houden. “Alleen openbare onderzoeken hebben we uitgesteld, maar ook deze gaan binnenkort weer van start”, klinkt het.

Thuiswerkplek

Toen de regering de noodtoestand uitriep, is er vanuit de stad snel gereageerd, zodat medewerkers van thuis uit verder konden werken. Computerschermen, laptops en bureaustoelen verhuisden en masse naar de thuiswerkplek. En ook IT-technisch werd alles in gereedheid gebracht om telewerk voor iedereen mogelijk te maken. De meeste collega’s vonden intussen een nieuwe routine. “Maar vooral voor medewerkers met kinderen is het niet altijd makkelijk”, ervaart Katlijn. “Dat de flextijden zijn uitgebreid is een goede zaak. Iedereen kan zo de oplossing vinden die het best bij zijn/haar situatie past.”

Daniel Sevenhans van de afdeling verkeerstechniek treedt haar bij. Samen met negen collega’s staat hij in voor de installatie, het onderhoud en de optimalisatie van de dynamische verkeerssignalisatie in Antwerpen. Dat kunnen verkeerslichten zijn, maar ook camera’s en verdwijnpalen. “Alles samen beheren wij zo’n 120 kruispunten”, verduidelijkt hij. “Door de vele infrastructuurwerken in de stad hebben wij altijd wat om handen. Dat is ook vandaag zo. Waar mogelijk voeren onze ingenieurs en technici nog altijd controles uit. En we maken ook van de gelegenheid gebruik om de documentatie bij de installaties op punt te zetten. Nu er minder verkeer is, kunnen wij makkelijker inventariseren en opmeten."

Op zoek naar een werkgever die ook in moeilijke omstandigheden toont dat ze er is voor jou? Stad Antwerpen zoekt ingenieurs voor hun stadsontwikkeling.

Stabiliteit en werkzekerheid

Beide verantwoordelijken zijn het erover eens dat Stad Antwerpen zich in deze crisis als een stabiele en zeer flexibele werkgever laat zien. “Een lichtbaken in onzekere tijden”, vindt Katlijn. “Iedereen blijft aan het werk en is dus ook zeker van zijn loon. Vallen er opdrachten weg, dan wordt er gekeken of de medewerker elders kan bijspringen.”

“Inhoudelijk kun je bij Stad Antwerpen sowieso altijd op mooie uitdagingen rekenen”, weet Kristof Peeters, directeur Publieke Ruimte. “Antwerpen is een stad in volle ontwikkeling. Je krijgt de kans om de stad van morgen mee te helpen vormgeven.” Peeters verwijst naar de werken aan de Groenplaats, waar omliggende pleinen en straten worden hertekend en waar de relatie tussen voetgangers, verkeer en openbaar vervoer wordt herdacht. Het zijn de ingenieurs uit zijn team die instaan voor de ontwerpen, de technische detaillering en de begeleiding van de werken. “Wat zij hier doen, is allesbehalve alledaags. Het is echt iets om hun tanden in vast te bijten.”

“Elk dossier is interessant”, beaamt Katlijn. “Of het nu over een woontoren dan wel over een veranda gaat. Je weet dat je voor iemand het verschil maakt. Je bouwt hier letterlijk mee aan de toekomst. Thema’s als klimaatverandering, verdichting en sociaal-economische diversiteit komen allemaal voorbij. Het is leuk om met heel veel andere architecten en ontwerpers te kunnen sparren.”

Maatschappelijke uitdaging

Daniel, die drie jaar geleden – op zijn 59ste – bij de stad kwam werken, is het daarmee eens. “Dit is de job van mijn leven”, lacht hij. “Wat ik hier doe, is niet alleen tastbaar, het heeft ook maatschappelijke waarde. Als het verkeer aan een kruispunt vlot circuleert, dan weet ik dat dat deels onze verdienste is. Het geeft me een goed gevoel als ik van de stad waarin ik woon een betere plek kan maken. Ik merk ook bij mijn collega’s dat dat een belangrijke bron van motivatie is.”

Wil je net als Daniel een goed gevoel van je job krijgen door van je stad een betere plek te maken? Klik hier voor meer informatie en ga ervoor!

Gerelateerde vacatures

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid