De dag van het examen... D-Day ! | Student Life | Student.be

De dag van het examen... D-Day !

Zo bereid je je het best voor op je examen

Op de dag van het examen stijgt de spanning aanzienlijk! Daarom bieden wij je enkele tips om je zenuwen onder controle te houden voor een examen en leggen we je uit hoe je je het best kan voorbereiden op een schriftelijk of mondeling examen.

Tips om je zenuwen onder controle te houden

 1. Beweeg een beetje, doe enkele relaxerende oefeningen. Volgens een studie van de Universiteit van California heeft10 minuten wandelen al een positieve impact op het concentratievermogen. Ga dus, indien mogelijk, te voet naar je examen!
 2. Neem de tijd om rustig te ontbijten.
 3. Controleer dat je niets vergeten bent : rekenmachine, rechtscode, woordenboek, enz.
 4. Breng een flesje water en een tussendoortje mee naar het examen.
 5. Luister niet naar alle vragen en antwoorden van je klasgenoten, die misschien aan het stressen zijn. Houd je hoofd koel. Praat gewoon niet over de leerstof net voor je aan je examen begint. Praat over andere, leukere dingen.

Tips voor het afleggen van een schriftelijk examen

 1. Eenmaal in het examenlokaal: hou een comfortabele houding aan en haal een paar keer diep adem om spanning te voorkomen.
 2. Neem rustig de tijd om alle vragen te overlopen vooraleer je aan je examen begint. Kijk ook naar de puntenverdeling van de vragen. Begin niet aan een ingewikkelde vraag die op weinig punten staat. Maar begin eerst de vragen te beantwoorden waarvan je het antwoord meteen weet. Concentreer je daarna pas op de moeilijkere vragen.
 3. Voorzie tijd om je examen na te lezen. Wie weet haal je er nog een foutje uit, die je veel punten kan kosten. Als je over je antwoord twijfelt, kan je dan best je eerste spontane antwoord laten staan.
 4. Black-out of paniekaanval ? Blijf rustig en probeer kalm te blijven. Leg je pen neer, sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling – adem diep in en uit – en probeer de inhoudstafel van je cursus voor de geest te halen. Wat soms ook kan helpen, is zich in te beelden dat je op een plek bent waar je je goed voelt. Vind je het antwoord niet terug ? Begin met een andere vraag. Wie weet komt het van zelf een beetje later terug.
 5. Structureer je antwoorden. Je kan bijvoorbeeld de nadruk leggen op bepaalde kernwoorden door ze te onderlijnen.
 6. Van kernwoorden gesproken, meeste docenten zijn er dol op, noem ze dus maar op !
 7. Blijf beknopt in je antwoorden.

Tips voor het afleggen van een mondeling examen

 1. Verzorg je kleding, je moet er deftig uitzien. Dit betekent niet dat je een business-suit moet dragen, maar een verzorgd uiterlijk is een teken van beleefdheid.
 2. Als je voorbereidingstijd hebt, gebruik die nuttig. Noteer de kernpunten in een logische volgorde. Als je nog tijd hebt kan je verder aanvullen.
 3. Wees zo gestructureerd mogelijk in je antwoord. Dat is vaak moeilijker voor een mondeling dan een schriftelijk examen. Daarom is het ook nuttig om tijdens het studeren luidop je leerstof te herhalen.
 4. Verzorg je houding: zet je recht, zucht niet of je rek je niet uit tijdens de voorbereiding of het gesprek.
 5. Wees zelfverzekerd, zonder arrogant te lijken.
 6. Vergeet niet te glimlachen en zoek af en toe oogcontact.
 7. Draai niet rond de pot. Als je het antwoord niet weet zeg je het beter onmiddellijk aan je professor.

Met deze tips in je achterhoofd, zullen je examens gegarendeerd vlotter verlopen! Succes! 

 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid