De voordelen van een stage tijdens je studie | Student Life | Student.be

De voordelen van een stage tijdens je studie

Stage lopen tijdens je studie biedt veel voordelen. Ook als dit geen verplicht onderdeel is van je opleiding is het alsnog een aanrader.

Stage lopen tijdens je studie biedt veel voordelen. Ook als dit geen verplicht onderdeel is van je opleiding is het alsnog een aanrader. En je hoeft helemaal niet te vrezen voor een periode koffie halen en kopietjes maken. Vandaag de dag mag je als stagiair namelijk al veel meer doen dan vroeger. Een ideale leerschool! Bedrijven zijn ontzettend blij met jou als frisse wind en leergierige nieuweling.

Een stage geeft je een uniek kijkje achter de schermen van jouw toekomstig beroep. In dit artikel lees je een aantal tips & tricks rond het stagebeuren. 

Allereerst, hoe vind je een stageplek die past bij je studie?

Het is belangrijk dat de stage aansluit bij je studierichting. Een stage zoeken kun je online doen, bijvoorbeeld op Student.be. Maar maak ook gebruik van je eigen creativiteit. Heb je een bedrijf gevonden dat affiniteit heeft met jouw studie? Benader hen dan gerust. Ondernemingen hebben vaak meerdere plaatsen beschikbaar voor stagiairs.

De voordelen van praktijkervaring tijdens je stage

 • Je studierichting leren kennen

Je studiekeuze maak je weloverwogen. Deze keuze maak je op basis van je persoonlijke interesse en je leervermogen. Ook het uitzicht op een goede job speelt hierbij een belangrijke rol. Met een stage tijdens je studie weet je direct of deze beroepskeuze ook daadwerkelijk aansluit bij wat je ervan verwacht had. Blijkt het achteraf tegen te vallen, zie het dan niet als verspilling van je tijd. Je hebt vooral geleerd wat je niet wilt doen en dat is net zo belangrijk!

 • Jezelf leren kennen

Vraag je stagebegeleider feedback over waar je sterke en zwakke punten liggen. Zie de feedback als een cadeau en ga jezelf niet verdedigen als je het niet eens bent met de feedback. Maar vraag juist door als de feedback onduidelijk is. Heb je kritiek gekregen, dan weet je wat je kan verbeteren. Het is beter dat je daar nu (jong en ongebonden) achterkomt, dan later in je carrière. Krijg je leuke, positieve feedback, vraag dan of je stagebegeleider als referentie wil dienen. Wees dus niet bang, je leert er alleen maar van!

 • Ervaring, ervaring en ervaring.

Zet de examens, de stoffige theorie en de dikke boeken even opzij. Tijdens je stage draait alles om de praktijk. Al tijdens het zoekproces naar een stage doe je ervaring op. Je leert sollicitatiebrieven schrijven, je bereidt sollicitatiegesprekken voor en je voert allerlei ander taken uit. Ben je op zoek naar een leerrijke stage? Momenteel zoekt de Nationale Bank van België stagiairs

 • Samenwerken

Om de bedrijfsdoelstellingen te behalen is samenwerken cruciaal. Ja, zowel met de collega waar het direct goed mee klikt, als met de collega die geen woord tegen je zegt. Iedere persoon is een radar in het geheel en om dat soepel te laten verlopen, moet je leren met verschillende persoonlijkheden samen te werken. 

 • Werk bijhouden

Houd bij welke werkzaamheden je hebt verricht tijdens je stage. Dit is niet alleen handig voor jouw eigen administratie, maar ook als je daarna je werkervaring op je cv of LinkedIn-profiel wil aanvullen.

 • Toekomstige werkplek

Verliep je stage naar wens, vraag dan of er toekomstmogelijkheden zijn voor jou binnen het bedrijf. De proeftijd ben je immers voorbij en de directie weet wat ze aan je hebben. 

 • Netwerk opbouwen

En last but zeker not least: vrienden en een uitgebreid netwerk! Stage lopen tijdens je opleiding is  een ideale mogelijkheid om contacten te leggen binnen jouw studiegebied. Zo bouw je niet alleen een waardevol netwerk voor jezelf op, maar hou je er misschien ook een fijne vriendschap aan over. 

Een stage biedt dus met andere woorden dé kans om een eerste werkervaring op te doen, wat een gigantische meerwaarde betekent voor je cv. Vaak is deze praktijkervaring doorslaggevend bij het al dan niet krijgen van een bepaalde job, veeleer dan je behaalde punten tijdens je opleiding. 

Overtuigd? Kijk dan hier een kijkje en vind dé droomstage.

Student.be wenst jou alvast heel veel succes!

Gerelateerde vacatures

 • 2020-08-16
  =job.status_text

  Operational Field Manager

  4UCAMPUS Startersjob
  1040 Etterbeek
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid