Goed antwoorden op de vraag "Waar zie je jezelf over 5 jaar"? | Student Life | Student.be

Goed antwoorden op de vraag "Waar zie je jezelf over 5 jaar"?

Hoe antwoord je op de vraag "waar zie je jezelf over 5 jaar"?

"Waar zie je jezelf over vijf jaar?" Dit is een vraag die je kan verbazen als je niet bent voorbereid. Maar tegelijk kan het antwoord van groot belang zijn voor je toekomstige werkgever. Het is dus beter om te anticiperen en vooral niet naast de kwestie te antwoorden. 

Waarom die vraag?

Allereerst is de recruiter geïnteresseerd in jouw projecten op middellange termijn om te weten of hij de komende 5 jaar nog op jou kan rekenen. Daarnaast weerspiegelt jouw antwoord je professionele ambitie en de match tussen je profiel en de functie.  Als je doelstellingen volledig verschillen van de doelstellingen die aan de positie verbonden zijn, lijkt het misschien niet de juiste keuze om jou die positie toe te wijzen! Daarnaast is het ook een factor die de werkgever in staat stelt om te weten of jij je via deze functie professioneel kunt ontwikkelen op een manier die jou voldoening geeft.

Hoe beantwoorden?

Wees consistent in je carrièreplan! Matig je ambitie en wees realistisch. Als je geen duidelijk idee hebt over je toekomstige baan, concentreer je dan op de vaardigheden die je zou willen ontwikkelen, de training die je zou willen volgen... Stem je antwoord af op de ervaring die de functie je kan brengen.

Praat ook over verantwoordelijkheid, laat zien dat je graag aan belang wilt winnen in het bedrijf ook al heb je binnen 5 jaar nog steeds dezelfde functie. Probeer steeds algemeen te blijven. Hoe specifieker je plannen hoe kleiner de kans dat dit overeenstemt met die van je werkgever. 

Pas ook je antwoord aan aan het type bedrijf waarbij je solliciteert en de mentaliteit van het bedrijf! Als het gaat om een job in de administratie waar er weinig snelle veranderingen zijn, probeer dan ook gematigd over te komen. Als je weet dat je gaat werken in een omgeving die veel in beweging is, aarzel dan niet om je dynamiek en mobiliteit te tonen!

Antwoorden om te vermijden

"In het buitenland", "Over de hele wereld"... Zijn niet echt antwoorden die de recruiter tevreden zal stellen! Laat geen ruimte voor dubbelzinnigheid, want als je toekomstige werkgever begint te denken dat je alleen een vakantie onder de tropische zon ambieert, kom je niet goed over! Als je in een professionele context wilt reizen, kan je altijd zeggen dat je jouw carrière een internationale wending wil geven.

Wees ten slotte ook niet te vaag door bijvoorbeeld te zeggen dat je op zoek bent naar een "manager"-functie. Woorden die alles en niets tegelijk betekenen, moeten vermeden worden!

Klaar voor je eerste interview? Vind HIER alle starterjobs

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Laboratory Scientist

  Consultys Startersjob
  1000 Brussels
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid