Heb je al gehoord van Erasmus voor jonge ondernemers? | Student Life | Student.be

Heb je al gehoord van Erasmus voor jonge ondernemers?

Heb je beslist om een eigen bedrijf op te richten of heb je dit onlangs al gedaan? Ben je op zoek naar goed advies en wil je graag een nieuw land ontdekken, maar ook een andere manier om het ondernemerschap te benaderen? Dan is het Erasmusprogramma voor jonge ondernemers zeker iets voor jou!

Wat houdt dit precies in?

‘Erasmus voor jonge ondernemers’ is een door de Europese Commissie opgezet en gesubsidieerd programma voor de uitwisseling van ondernemers. Het laat jonge en toekomstige ondernemers toe zich onder te dompelen in het dagelijkse leven van een ervaren ondernemer in een ander land. De duur van het Erasmus kan variëren van 1 tot 6 maanden.

Het is een uitstekende manier om bij te leren van buitenlandse ondernemers: je ontdekt een nieuw land, leert nieuwe manieren van zakendoen en je geniet van de knowhow van ervaren ondernemers. Het doel van het programma is om beginnende ondernemers te helpen door hen veldervaring aan te bieden in een vertrouwensomgeving met een ervaren ondernemer.

Alain heeft het programma uitgetest: na een ingenieursopleiding en een carrière in grote bedrijven voelde hij de behoefte om een nieuwe start te maken en zijn eigen startup te lanceren. Zijn droom? Een koffiebranderij- en proeverij openen in Brussel. Het Erasmusprogramma voor jonge ondernemers heeft hem uiteindelijk overtuigd. Hij ging voor vier maanden naar Duitsland, waar hij Johannes ontmoette: hij leerde hoe hij een bedrijf moet runnen, een horecazaak laten draaien, klanten aantrekken, enz. Terug in Brussel was Alain een volleerd ondernemer! Ook nu leeft het contact nog tussen de ‘leerling en de leraar’: hij doet hem regelmatig een plezier en in ruil daarvoor heeft hij toegang tot zijn materiaal om zijn bonen te roosteren. Als je meer wil lezen over het avontuur van Alain in Duitsland, kan je hier klikken.

Alain is een van de 7.000 ondernemers die de afgelopen 10 jaar aan het Erasmusprogramma voor jonge ondernemers hebben deelgenomen (waaronder 1224 in 2018!).

Wie kan deelnemen?

Het programma heeft geen leeftijdsgrens en is geschikt voor alle bedrijfstakken! Er gelden wel bepaalde voorwaarden:

 • Je hebt een ondernemersgeest en je bent vastbesloten om een bedrijf op te richten of je hebt minder dan 3 jaar geleden je eigen bedrijf opgericht.
 • Je hebt een businessplan en een 2-jarig financieel plan.
 • Je verblijft permanent in een van de deelnemende landen.
 • Je bent gemotiveerd en toegewijd om te investeren in een zakelijke relatie met een ervaren ondernemer uit een ander deelnemend land.
 • Je bent verantwoordelijk voor de kosten van het verblijf die het bedrag van de door de Europese Commissie toegekende financiële steun overschrijden.

Waar kan ik naartoe ?

Op dit moment nemen 39 landen deel aan dit programma. De jonge ondernemer die uit een van deze landen afkomstig is en deelneemt aan het programma, ontvangt een maandelijkse toelage. Je kan de lijst van de deelnemende gastlanden hier raadplegen

Daarnaast is de Europese Commissie vorig jaar een proefproject gestart dat het aantal bestemmingen uitbreidt: EYE Global, waarmee je nu naar 4 nieuwe bestemmingen kunt reizen: Singapore, Israël, Pennsylvania en New York. Voor meer informatie over het EYE Global programma kan je hier klikken.

Zin om deel te nemen aan het programma?

Neem dan contact op met Pierre Herfurth, medewerker bij hub.brussels en de contactpersoon in Brussel voor alle informatie rond het programma. Je kan contact met hem opnemen via e-mail op pherfurth@hub.brussels of telefonisch op 02/422.51.26.

Ben je al overtuigd en wil je je graag aanmelden? Klik dan hier om jouw aanvraagdossier in te vullen!

Veel succes in jouw toekomstige leven als ondernemer!

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Fullstack .Net Developer

  Proceedix Startersjob
  9000 Gent
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • 2018-08-02
  =job.status_text

  HR Controller

  Metro/Makro Cash & Carry Belgium Startersjob
  2160 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid