Heeft u eerder een jobstudent of een stagiair nodig? | Student Life | Student.be

Heeft u eerder een jobstudent of een stagiair nodig?

een student of een stagiair nodig?

Uw bedrijf is op zoek naar extra werkkracht, maar u twijfelt tussen een stagiair of een jobstudent? Bij die keuze zijn er een aantal belangrijke factoren die u in acht dient te nemen, gaande van het takenpakket, de tijdsinvestering en het financiële aspect tot het doel op lange termijn.

1. BEGELEIDING EN ONDERSTEUNING

De begeleiding is een van de belangrijkste pijlers waarop u uw keuze tussen een jobstudent en stagiair(e) moet baseren. Werft u een stagiair(e) aan, dan zullen u of uw collega’s tijd moeten investeren in de begeleiding en ondersteuning van de aangeworven persoon.

Een stage in het kader van een hogere opleiding is steeds gekoppeld aan een bepaald aantal studiepunten. Dit betekent dat de stage een verplicht onderdeel uitmaakt van het opleidingsprogramma. Het hoofddoel van een stage is logischerwijze bijleren. Wanneer u een stagiair(e) aanwerft, is het dus uw verantwoordelijkheid om hem/haar op te leiden. Er wordt ook steeds een contract ondertekend tussen drie partijen, zijnde u, de stagair (e) en de onderwijsinstelling, waardoor u zich ertoe bindt hem/haar gedurende de stage op te leiden en bovendien wordt er in de meeste gevallen ook een stagebegeleider of mentor aangesteld. Onderschat de aanwerving van een stagair dus niet, want de opleiding en begeleiding is best wel ‘time consuming’.

Wanneer u voor een jobstudent gaat, dan is het de bedoeling dat de aangeworven persoon louter de gevraagde taken uitvoert en dus idealiter een vrij vast takenpakket heeft. De verwachtingen van de student op vlak van begeleiding liggen logischerwijze ook lager, aangezien zij dit eerder zien als een goede manier om een centje bij te verdienen.

2. TAKENPAKKET

Een tweede belangrijke factor om te bepalen of u eerder een jobstudent nodig heeft of een stagiair, is het takenpakket. Gaat het om een tijdelijke extra werklast, eerder administratief werk, of kleine taakjes die vrij eenvoudig uit te voeren zijn, dan ziet het ernaar uit dat een jobstudent een logische keuze zal zijn. Gaat het om een duidelijk afgebakend project waarbij extra ondersteuning nuttig kan zijn voor een bepaalde afdeling binnen uw bedrijf, dan is dat de ideale kans om een stagiair op in te zetten.

3. AANTAL DAGEN/UREN

Ten derde spelen het aantal werkdagen of werkuren waarvoor u iemand wil inzetten ook een belangrijke rol bij deze keuze. Gaat het om een fulltime opdracht van enkele maanden, dan is een stagiair opnieuw de juiste keuze. Heeft u (snel) iemand nodig die 1 of 2 dagen in de week een vast takenpakket moet uitvoeren, eventueel voor een langere periode, dan raden wij u aan om de voorkeur te geven aan een jobstudent.

4. TIMING EN AANWERVINGSTERMIJN

Ook de timing en de duur waarvoor u iemand wenst aan te werven, is van belang bij de keuze tussen een student of een stagiair. 

Stagair(e)s kunt u hoofdzakelijk aanwerven voor beperkte en exact gedefinieerde periodes tijdens het academiejaar. Het zogenaamde 'high season' voor stagiairs zijn de maanden februari, maart en april. Bovendien moeten studenten hun stage vaak al verplicht een aantal maanden op voorhand vastleggen.

Zoekt u iemand die op korte termijn moet bijspringen, dan is het voor u eenvoudiger om een jobstudent aan te werven. 

5. HET FINANCIËLE ASPECT

Er is vanzelfsprekend een verschil tussen de kost voor een jobstudent of een stagiair. Jobstudenten werken op basis van een uurloon (volgens de barema’s). Wanneer u beroep doet op een stagiair tijdens het academiejaar, dan gaat dit meestal om een onbezoldigde stage. Dat betekent dat u dus geen loon moet uitbetalen. Wat wel vaak betaald wordt bij stagiairs, zijn de transportkosten en soms ook de lunch.

6. WENST U OP TERMIJN EEN JUNIOR PROFIEL AAN TE WERVEN?

Wenst u in de toekomst een Young Graduate aan te werven, of heeft u al openstaande vacatures voor juniorprofielen? Dan is het een goed idee om een stagiair in te schakelen. Stagairs kiezen bewust voor uw sector en willen in hun laatste jaar zoveel mogelijk praktijkervaring opdoen via een stage. U kunt bijgevolg gedurende een langere periode beroep doen op een gemotiveerd persoon en bovendien krijgt u de kans om hem of haar op te leiden en wegwijst te maken binnen uw bedrijf. Zo kunt u de persoon vormen volgens de bedrijfswaarden om de kans op een langdurige samenwerking te verhogen. 

Wenst u graag nog wat tips om een goede stagiair(e) aan te werven? Dan verwijzen we u graag door naar volgend artikel: 5 tips om de idieale stagiair te vinden 


Bent u momenteel op zoek naar een jobstudent of stagiaire ?

Plaats dan snel en eenvoudig uw vacature op onze website.

U kunt tot 3 studentenjobs en/of stages gratis online plaatsen.


Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen via contact@student.be

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid