Hoe ga ik om met examenstress? | Student Life | Student.be

Hoe ga ik om met examenstress?

Blokjes study met boeken

Iedere student ervaart de examenperiode op een andere manier. Voor de ene lijkt het vanzelf te gaan, de ander slaat er zich met veel moeite door. Wat voor jou telt, is dat je de examenperiode tot een goed einde brengt. Maar... dat brengt natuurlijk heel wat stress met zich mee. Ben jij zo iemand die last heeft van examenstress? Geen probleem, want student.be wil jou en anderen zo goed mogelijk helpen om die stress weg te werken!

Voor de examenperiode begint

Blijf kalm! Het klinkt misschien logisch, maar rust in je hoofd vooraleer de examenperiode begint, is echt belangrijk. Door op voorhand te panikeren, kan je niet met een heldere geest aan het studeren beginnen en wordt het al meteen moeilijk om uit die stressfase te geraken.

Hoe bewaar je de kalmte voor de examens? Bekijk je examenrooster en ga na wanneer welk vak valt. Bepaal vervolgens voor welke vakken je meer tijd nodig hebt, en vertrekt hieruit bij het opstellen van een realistische planning. De manier waarop je een planning maakt, hangt af van jouw leerstijl. Studeer je liever meerdere vakken op een dag om zo wat afwisseling te hebben, of werk je liever vak per vak? Dat is persoonlijk. Het belangrijkste is dat je studeert op een manier die voor jou werkt!

Stel je zelf ook bepaalde doelen. Dat gaat uiteraard hand in hand met je opgestelde planning, want zo kan je jezelf belonen wanneer je bijvoorbeeld 1 vak helemaal hebt afgewerkt. Zorg ook dat je voldoende ontspanning inplant en dat je niet te laat gaat slapen. Je hersenen en je lichaam hebben voldoende rust nodig om ervoor te zorgen dat je de ingestudeerde leerstof ook effectief onthoudt. 

Voor het examen zelf

Merk je dat je in de aanloop van een examen toch wat meer stress krijgt, stel jezelf dan even de vraag hoe dat komt. Is het omdat je je niet genoeg voorbereid hebt? Probeer dan na te gaan welke delen je niet voldoende beheerst en probeer om op die manier de belangrijkste zaken nog even te overlopen, afhankelijk van hoeveel tijd je nog hebt. Ken je het écht niet goed, dan heeft het geen zin om alles de laatste uren voor het examen nog proberen erin te krijgen of te beslissen helemaal niet deel te nemen aan het examen. Beslis voor jezelf dat je toch naar het examen zal gaan en je het toch een kans gaat geven, al is het maar om een zicht te krijgen op de vraagstelling voor de herexamenperiode.

De avond voor het examen is het belangrijk dat je op tijd gaat slapen. Maak een zak klaar waarin alles zit wat je nodig zal hebben tijdens het examen (horloge, drinkfles, voldoende balpennen, typex, rekenmachine...), zodat je de ochtend zelf hier niet meer mee bezig moet zijn. Vertrek ook op tijd, zodat je rustig aan het examen kan beginnen. 

Tijdens het examen

Adem goed in en uit, neem eerst het volledige examen door zodat je al een overzicht hebt van de vragen, en laat je vooral niet van de wijs brengen indien je vragen spot waar je niet meteen het antwoord op weet.

Zit je vast bij een vraag? Breek er je hoofd niet over! Ga door naar de volgende en werk zo verder. Vragen waarvan je de antwoorden wel weten, geven je namelijk het nodige zelfvertrouwen om dan terug te keren naar de vorige vraag die je misschien op het eerste gezicht minder goed kan beantwoorden.

Houd gedurende het examen af en toe de tijd in de gaten. Zeker als je merkt dat je lang stilstaat bij bepaalde vragen die je misschien niet zo goed kan beantwoorden. Je zal je minder opwinden als je op het einde nog rustig de tijd hebt om je antwoorden na te lezen. Herlezen is ook goed om na te gaan of je niet ergens een klein foutje gemaakt hebt. Je kan dan nog eens de twijfelgevallen nakijken en nagaan of je je oorspronkelijke redenering nog kan volgen.

Na het examen

Of het examen nu goed gegaan is of net niet, het beste is om er niet te lang bij stil te staan. We raden je aan om in beide gevallen niet meteen opnieuw in de boeken vliegen. Is het volgende examen toch te dichtbij? Gun jezelf dan op z’n minst een uurtje of twee ontspanning vooraleer je er weer invliegt.

Alvast heel veel succes met de blok vanwege het voltallige student.be-team!

 
 
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid