Hoe kies je betrouwbare bronnen voor je eindwerk? | Student Life | Student.be

Hoe kies je betrouwbare bronnen voor je eindwerk?

kwalitatieve informatiebronnen

Voor elke taak die je krijgt, is de zoektocht naar kwalitatieve informatie ongetwijfeld de belangrijkste. Dit kost namelijk heel veel tijd, vergt een goede organisatie en is best wel veeleisend. Door je informatiebronnen goed te selecteren, bespaar je heel wat tijd uit en stel je je werk veel nauwkeuriger op.... Het resultaat zal des te degelijker en waardevoller zijn voor jouw docenten! Hieronder geven we je een overzicht van de stappen die je moet volgen om de meest kwalitatieve informatiebronnen te vinden.

In de pers:

Voor een eindwerk is de oorsprong van de bronnen vooral bibliografisch van aard. Het is echter zeer belangrijk om een open geest te hebben en niet te aarzelen om elders op zoek te gaan naar kwalitatieve bronnen. Want: nieuwsgierigheid is zonder twijfel een aanwinst voor je eindwerk! Ook al vermeld je die bron niet in je eindversie, toch dragen dergelijke bronnen bij om je algemeen beter te oriënteren en zullen ze je eindwerk verrijken! 

Bovendien heb je dankzij een abonnement op een krant of tijdschrift vaak onbeperkt toegang tot de digitale archieven van alle voorgaande nummers, een onuitputtelijke bron aan interessante artikels.

Dankzij 4UCAMPUS heb je toegang tot kwaliteitskranten en -tijdschriften met kortingen tot 70%. 

Hieronder een overzicht van het aanbod van 4UCAMPUS per onderzoeksgebied:

Op het internet

Ook al vind je op Google eindeloos veel informatie, het is nog steeds van cruciaal belang dat je de juiste informatie van de (vaak volledig) verkeerde informatie onderscheidt, want op het internet vind je nu eenmaal vanalles.

Over het algemeen raden we je aan om op je hoede te zijn wanneer je op het internet informatie vergaart. Dat wil zeggen dat je best meerdere betrouwbare bronnen raadpleegt voor één bepaald stuk informatie. Een eenvoudig voorbeeld: een bepaald element dat je enkel terugvindt op een blog van vage oorsprong kan je niet als een betrouwbare bron hanteren!

Waar kan ik betrouwbare informatie vinden op het internet?
 • Google is zonder enige twijfel de populairste zoekmachine, maar er bestaan natuurlijk nog andere. BingYahoo of Ecosia kunnen je bijvoorbeeld andere interessante zoekresultaten opleveren. Probeer zo precies mogelijk te zijn in de zoekformulering om zo de meest relevante resultaten te krijgen!
 • Google Scholar geeft je toegang tot wetenschappelijke artikels en publicaties. De meeste van deze werken zijn goedgekeurd door wetenschappelijke leescommissies, wat deze bronnen meteen betrouwbaar maakt. Je kan artikels opslaan in jouw bibliotheek of een e-mail alert maken die je op de hoogte brengt wanneer er aan een onderwerp wordt gewerkt.
 • JSTOR is een archiveringssysteem voor academische publicaties en biedt toegang tot meer dan 1.300 wetenschappelijke tijdschriften in alle domeinen, gaande van wiskunde tot literatuur en wetenschap. Je kan tot zes artikels per maand gratis online raadplegen. Sommige artikels zijn alleen beschikbaar voor abonnees (wetenschappelijk personeel en universiteiten).
 • Sommige organisaties publiceren regelmatig documenten op hun websites.
  • Op het gebied van economie en humane wetenschappen is Statbel (Algemene Directie Statistiek van België) een goudmijn aan cijfers en grafieken, evenals de website van de Wereldbank en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
  • De websites Bloomberg en Reuters zijn uitstekende websites voor informatie rond alles wat met financiën te maken heeft. 
  • Consultancybedrijven zoals DeloitteBCG of McKinsey verrichten ook regelmatig wetenschappelijk onderzoek. 
Kan ik Wikipedia vertrouwen?

De online encyclopedie Wikipedia is de meest geraadpleegde en meest uitgebreide ter wereld. Wikipedia is gebaseerd op een collaboratief systeem: iedereen kan een artikel schrijven, toevoegen, corrigeren of aanvullen. Het is dus een onuitputtelijke bron voor kennisverwerving over een bepaald onderwerp en je vindt er heel snel informatie.

Het is echter geen strikt wetenschappelijke bron, dus we raden het af om Wikipedia te gebruiken voor een academisch werk. Als he het echt nodig vindt om Wikipedia te citeren en als je de informatie gecontroleerd hebt, vergeet dan zeker niet de datum te vermelden in de bibliografie.

Hoe kan ik de kwaliteit van mijn bronnen controleren?

Om de kwaliteit van je bronnen te achterhalen, kan je de volgende vragen stellen:

 • Wie heeft het geschreven? (=geloofwaardigheid)
 • Met welk doel? Wil de schrijver iets aantonen? (=doelstelling)
 • Hoe heeft hij dat bereikt? Is het een artikel of een opiniestuk? (=nauwkeurigheid)
 • Wanneer en waar is het artikel geschreven? (=actualiteit en geldigheid)

Eens je de kwaliteit van een bron hebt gecontroleerd, stel je jezelf best ook nog even de vraag of het artikel relevant is voor jouw eindwerk. 

In de bibliotheek

De universiteitsbibliotheek is niet alleen een rustige plek om te studeren, het is ook een essentieel onderdeel van de voorbereiding voor een eindwerk. Voordat je naar de bibliotheek gaat, kan je al eens de catalogus raadplegen op het internet; zo bespaar je tijd wanneer je in de bibliotheek aankomt. Je vindt er niet alleen boeken: bibliotheken hebben ook toegang tot digitale bronnen voor wetenschappelijke werken. Vraag gerust hulp aan de bibliothecarissen, want zij kennen de plaats als geen ander en kunnen je ongetwijfeld toegang geven tot de informatie die je zoekt!

Tot slot raden we je ook aan om een vertrouwensrelatie op te bouwen met je promotor/begeleider. Hij of zij moet je begeleiden bij je technische en methodologische keuzes en je regelmatig advies geven bij het schrijven van je eindwerk. Als je echt niet zeker bent of een bron al dan niet betrouwbaar is, of als je niet de juiste documentatie vindt die je nodig hebt, kan je ook steeds bij je promotor terecht.

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid