Hoe pak ik de zoektocht naar een starterjob aan? | Student Life | Student.be

Hoe pak ik de zoektocht naar een starterjob aan?

Hoe vind ik een starterjob? Waar start je en hoe pak je hebt aan. Je vindt het allemaal in dit artikel

Je bent afgestudeerd en hebt je cv tot in de puntjes voorbereid. Maar wat nu? Hoe moet ik nu op zoek gaan naar een goede job die bij me past? Het zoeken naar een job kan een heuse uitdaging worden als je niet goed voorbereid bent. Daarom hebben wij even kort alle belangrijke aandachtspunten opgelijst waar je zeker rekening mee dient te houden in je zoektocht. Lees het hier zeker allemaal nog eens na en voorkom een hele hoop frustraties!

Ken jezelf

Voor je op zoek gaat naar een job, is het zeer belangrijk om eerst te weten wie jij bent en welke richting jij het liefst met je leven uit wilt. Zo voorkom je dat je gaat solliciteren voor een functie die toch niet bij jou past.

Maar hoe leer je jezelf nu beter kennen? Als je op Student.be een profiel aanmaakt, kun je een Kazi Expectation Scan doen. Dit is een test waarbij je jouw professionele DNA leert kennen. Dit is zeker een ideale indicator, maar vraag ook zeker na bij je vrienden en familie. Zij kunnen zeer goed inschatten waar jij goed in bent en welk beroep bij je past.

Leg op voorhand ook wat voorwaarden op. Denk na over hoeveel je wilt verdienen en of je graag wilt werken met deadlines of eerder in een 9 to 5 cultuur. Schrijf dit allemaal op en zorg dat je dit lijstje steeds bij de hand hebt wanneer je openstaande vacatures aan het zoeken bent! Zo heb je achteraf geen spijt van een sollicitatie.

Organiseer jezelf

Nadat je bepaald hebt wie jij bent en waar je graag wilt werken, is het tijd om de zoektoch te starten! Maar eerst moet zorgen voor structuur en orde, iets wat zeer belangrijk is tijdens je zoektocht en tijdens je verdere loopbaan.

Zo richt je best een aparte ruimte in voor te solliciteren, ergens waar je in alle stilte en rust kan bezig zijn. Zorg dat je daar ook zeker je telefoon, pc en schrijfgerief ten allen tijde bij de hand hebt. Door deze aparte ruimte kan je het solliciteren gestructureerd aanpakken. Zo zorg je ervoor dat je steeds gemotiveerd blijft en ben je minder snel afgeleid. Maak van je sollicitatie dag een echte werkdag. Leg vaste uren vast voor het solliciteren: weet hierbij dat de meeste bedrijven van 9u tot 12u en/of van 13u tot 18u werken. Buiten die uren ga je vaak geen snelle respons krijgen op je sollicitatie.

Om ervoor te zorgen dat je het overzicht zeker niet verliest, is het essentieel dat je jezelf concrete doelstellingen oplegt. Zo heb je iets om per dag naartoe te werken. Ook orde is zeer belangrijk! Houdt alle documenten die je voor sollicitaties opstelt bij (deze kunnen altijd nog van pas komen) en vul nauwgezet je agenda aan (dit om zeker geen afspraken te vergeten)!

Vergeet ten slotte ook niet om steeds positief te blijven. Een zoektocht naar werk vraagt tijd en weet ook dat niet elk antwoord positief gaat zijn, maar verlies je focus niet en gebruik de afwijzingen om zelf verder te groeien!

Waar op zoek gaan?

Nu je wat structuur en orde in je zoekplanning gebracht hebt is het ook belangrijk om effectief op zoek te gaan! Maar waar?

Allereerst zijn er de normale jobkanalen, zo vind je vacatures op bedrijfwebsites, jobbeurzen, via uitzendkantoren en op jobsites. Op  student.be kan je zelfs bepaalde waarden en zoekwoorden instellen zodat je meldingen krijgt als er vacatures vrijkomen voor het werk dat jij zoekt! Ook starterjobs kan je HIER terugvinden. Tevens kunnen sociale media (Facebook, LinkedIn) je helpen bij je zoektocht!

Belangrijk om te weten is tevens dat  bijna de helft van de vacatures niet openbaar gemaakt worden via de normale jobkanalen. Deze kom je enkel te weten als je de juiste personen kent. Houdt dus nauw contact met al je kennissen tijdens de zoektocht naar je job. Laat iedereen weten dat je op zoek bent en zet je netwerk actief in bij je zeoktocht!  Als je tenslotte nergens een goede vacature vind maar wel een bedrijf weet waar je heel graag zou werken (en dat bij je kwaliteiten past) aarzel dan zeker niet om spontaan even contact te nemen. Let wel: ook hier is het belangrijk dat je heel goed voorbereid bent.

Als je al deze stappen nauwgezet opvolgt en vooral de hoop niet verliest, zijn wij er bij student.be zeker van dat jij je droomjob snel beet zult hebben!  

PS: De Kazi Get to know you test kan je hier kosteloos uitvoeren en starterjobs vind je hier terug!

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Junior QA Testing Analyst

  FAMOCO Startersjob
  1000 Bruxelles
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Inspecteur Bouwkunde

  SGS Startersjob
  2030 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Administratief bediende

  Spring Professional Startersjob
  1930 Zaventem
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Inspecteur Elektriciteit

  SGS Startersjob
  2030 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid