Je bachelor- of masterproef: de verschillende stappen | Student Life | Student.be

Je bachelor- of masterproef: de verschillende stappen

Als master- of bachelorstudent ontsnap je niet aan het schrijven van een bachelor- of masterproef. Hiervoor is meestal marktonderzoek nodig. Maar wanneer moet je dit doen? Vaak overweldigd door stress komen studenten in de knoop te zitten omdat ze stappen missen. Met dit artikel helpen wij je een logisch en effectief plan om zonder haast of spoed je thesis af te ronden.

Er zijn verschillende belangrijke stappen in de voltooiing van je bachelor of masterproef:

Het uitkiezen van een onderzoeksthema en doelstelling

Om te beginnen is je eerste missie het identificeren van een onderzoeksthema en een doelstelling, zoals bijvoorbeeld het oplossen van een   bedrijfsprobleem, het ontwikkelen van een concept, het bijdragen aan een theorie,... De sleutel is om je scriptie te schrijven over een motiverend   thema! We raden je aan om een onderwerp te kiezen dat je bevalt, omdat dit zal bepalen of de uren die je eraan spendeert een  verschrikkelijke beproeving of gewoon een aangename verplichting gaat zijn .... Denk eraan hoe eerder je aan de slag gaat, hoe beter.

Definieer de onderzoeksvraag

Nadat je een thema hebt gevonden, kan je verder gaan met de probleemstelling. Er moet een probleem zijn, anders zou er geen onderzoek nodig zijn. Om dit te doen, moet je gaan vissen naar informatie: doe veldonderzoek, vraag beoefenaars welke problemen ze tegenkomen, blader door de literatuur,... Zorg voor voldoende wetenschappelijke bronnen over het onderwerp van je studie! Stel jezelf vragen: "Zijn er elementen die je uitdagen in dit onderwerp? "Bepaalde gedachten die je wilt verkennen? ", " Een nieuw standpunt dat je wil benaderen? ». Kortom, het is een onmisbare verkennende stap die je in staat stelt om het probleem op te bouwen en tot je onderzoeksvraag te leiden.

Een model voor analyse

Deze derde fase beantwoordt de volgende vragen: "Welke soorten gegevens zal ik verzamelen? "Hoe verzamel ik mijn gegevens? "en "Hoe ga ik mijn gegevens analyseren? ». In jouw thesis kan je gebruik maken van reeds bestaande theoretische gegevens die je bijvoorbeeld in de bibliotheek of op internet vindt. Maar je kunt er ook voor kiezen om de auteur van je eigen gegevens te zijn: het empirische deel van je werk komt overeen met werk dat je zelf hebt gedaan en vult het theoretische deel aan.

Verzamel en analyseer de gegevens

Actie ondernemen! Verzamel gegevens en presenteer ze. In het empirische deel van je proefschrift draait het om het uitvoeren van een eigen kwantitatief of kwalitatief onderzoek. Hierbij wordt je analytische vaardigheid op de proef gesteld. Je wordt gevraagd om een grondige interpretatie en analyse van de verzamelde gegevens, en om de hypotheses bij uw onderzoeksvraag te bevestigen of te verwerpen. 

Om af te sluiten

De conclusie bestaat uit verschillende delen. Je krijgt inzicht in je thema en kan de eerder verzamelde resultaten bespreken. Breng de   ideeën naar voren die aan het eind van je werk moeten worden onthouden. Praat ook over de implicaties van je onderzoek, de  beperkingen die je tegenkwam, wat je anders had kunnen doen of een deel van je scriptie waar je dieper op had kunnen ingaan. Kortom, het   is een kwestie van kritisch en synthetisch kijken naar je eigen werk. En vergeet niet: je inleiding en conclusie wordt steeds extra aandachtig gelezen.

Veel succes!

Ps: Bijna klaar met je thesis en op zoek naar een eerste job? Vind HIER alle starterjobs

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid