“Loopbaanbegeleiding belangrijker bij starters” | Student Life | Student.be

“Loopbaanbegeleiding belangrijker bij starters”

Loopbaanbegeleiding is een hulpmiddel dat meer en meer opkomt, ook voor jongeren. Dit helpt werkenden of werkzoekenden bij het nemen van loopbaankeuzes en –beslissingen en biedt ook een professionele gesprekspartner. Evelyne Hellebaut, consultant en coördinator loopbaanbegeleiding bij Andress Consulting, komt hier bijna elke dag mee in aanraking.

Loopbaanbegeleiding biedt vooral hulp bij twee groepen mensen. De ene groep zijn mensen die geen werk hebben gevonden in hun studierichting en daarvoor loopbaanbegeleiding volgen. De andere groep zijn mensen die effectief in de richting van hun studie werk gevonden hebben maar die zeggen ‘deze job is iets dat totaal niet bij mij past’. Bij Andress consulting maken ze ook gebruik van loopbaancheques, dat is een cheque die je aankoopt bij de Vlaamse overheid die 40 euro kost en dan heb je vier uur loopbaanbegeleiding. Loopbaanbegeleiding aan de hand van de loopbaancheques is wel iets waarbij je minimum al 1 jaar werkervaring voor moet hebben.

“Een loopbaanbegeleiding traject van vier uur is vooral gefocust op het reflectieve gedeelte, in kaart gaan brengen van wie ben ik en wat kan ik”, aldus Evelyne. Dat is ook een aspect dat heel belangrijk kan zijn bij jongeren, je doet dan je studies, je hebt je kennis opgebouwd maar welke competenties heb je nu effectief behaald. Evelyne merkt vaak dat voor jongeren dat al een belangrijk aspect is, inzicht krijgen in hun sterktes, aandachtspunten, wat voor zaken hen het beste past,wat ze effectief belangrijk vinden in het leven.

Het loopbaanbegeleiding traject bestaat dus uit acht uur als het gaat om een volledig traject. De eerste vier uur wordt gefocust op reflecteren terwijl de laatste vier uur eerder actie gericht zijn. Evelyne legt uit: “Dit systeem toegepast op jongeren is vooral wat et allemaal bestaat op de arbeidsmarkt en de gradaties binnen verschillende beroepen/omgevingen. Met ook een stuk coaching naar CV en sollicitatietraining toe.” Afhankelijk van de loopbaanvraag ronden ze af naar die 4 uur of naar die 8 uur. Of ze stoppen na 4 uur en hernemen het traject als de persoon alles wat in kaart is, heeft kunnen brengen.

Binnen loopbaanbegeleiding kunnen de jongeren nog in twee aparte groepen worden ingedeeld. Enerzijds jongeren die heel goed weten waar ze naartoe willen en loopbaanbegeleiding eerder gebruiken als het afstemmen van hun doel en de beste aanpak. Anderzijds jongeren die wat onzeker zijn door een eerste negatieve werkervaring en daardoor een beetje uit het lood geslagen zijn en niet meer goed weten wat andere mogelijkheden zijn. Loopbaanbegeleiding komt meer op en het wordt ook belangrijker in de samenleving. Jongeren zouden eigenlijk al vanuit hun studies meer begeleiding krijgen op het vlak van het werkveld.

Meer informatie over loopbaanbegeleiding is hier te vinden.

 

Marie De Brabander

 

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Demand Planner FMCG

  L'Oréal Startersjob
  1082 Berchem-Sainte-Agathe
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • 2020-07-13
  =job.status_text

  Jurist (m/v/x)

  Selor Startersjob
  1000 Brussels
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid