Hoe neem ik goede notities? | Student Life | Student.be

Hoe neem ik goede notities?

Notities nemen is van fundamenteel belang ! Ze zijn de perfecte aanvulling op de boeken aangeraden door je docent. Notities nemen is eveneens een super goede manier om je tijdens de les maximaal te concentreren. Bovendien, notities genomen tijdens de les laten je toe om beter te begrijpen op welk onderdeel van je cursus de nadruk werd geplaatst.

Maar goede en volledige notities nemen is niet zo gemakkelijk. Vooral als de docent continu praat zonder enige visuele support zoals bijvoorbeeld een PowerPoint presentatie. Het is een kwestie van gewoonte.

Je vindt in dit artikel een heleboel tips om je te helpen zo efficiënt mogelijk notities te nemen. Misschien zal je ze later ‘delen’ met je studiegenoten.

 • Voor de les
 • Tijdens de les
 • Na de les

 

VOOR DE LES

Lessen voorbereiden kan heel nuttig zijn. Later kan je veel tijd winnen tijdens het nemen van je notities, maar ook tijdens het instuderen van je vak.

Hoe kan je best je les voorbereiden :

 • Spendeer een tiental minuten aan de stof die je hebt gehad tijdens je vorige les: doorblader je notities, controleer of je een oefening kan oplossen… Dit laat je toe om de lijn met de vorige lessen niet uit het oog te verliezen.
 • Bekijk de inhoudsopgave van je cursus. Zo weet je op voorhand welke onderwerpen besproken zullen worden tijdens de les, heb je al een structuur waarin je je notities kan gieten en heb je al kennis gemaakt met belangrijkste concepten.
 • Lees het hoofdstuk uit je cursus die de docent zal bespreken. Zo weet je op voorhand welke onderdelen ingewikkelder zijn, en kan je je extra concentreren wanneer de docent deze aspecten uitlegt.
 • Als et materiaal online beschikbaar is, zoals slides bijvoorbeeld, bekijk deze op voorhand en/of print deze af als je graag rechtstreeks naast de slides notities neemt.

 

TIJDENS DE LES

Eerst en vooral kies een goede plaats in de auditorium. Het is niet eenvoudig om niet naast je vrienden te gaan zitten, want een babbel tijdens de les is altijd gezellig. Maar om concentratieproblemen te voorkomen zet je je best niet met je beste vrienden en niet op de laatste rij.

Als de les begint luister zeker aandachtig naar de docent. Vaak begint hij/zij met een korte uiteenzetting van wat hij/zij tijdens de les zal behandelen of met een korte samenvatting van wat hij het vorige keer heeft verteld.

Tips bij het nemen van je notities :

 • Noteer op elk notitieblad: vak, datum en paginanummer. Zo vermijd je achteraf tijd te verliezen om je notities in orde en op volgorde te brengen.
 • Indien de slides of transparanten van de docent van tevoren beschikbaar zijn, print deze af en breng ze mee naar de les om rechtstreeks daarop notities te nemen.
 • Als je op papier noties neemt, laat dan voldoende ruimte voor eventuele toevoegingen achteraf tijdens het nalezen of tijdens het studeren van je cursus. Je kan bijvoorbeeld op één zijde van je blad schrijven, of je blad in twee verdelen.
 • Luister naar wat de docent uitlegt, maar probeer met je eigen woorden te noteren. Maar let op dat je eigen mening net met die van de docent vermengt.
 • Je hoeft niet alles te noteren, maar schrijf de hoofdzaken neer. Schrijf vooral op wat je niet in je cursus of in de slides van de docent terug vindt, zoals voorbeelden of oefeningen.
 • Schrijf geen volledige zinnen neer, maar gebruik afkortingen en sleutelwoorden ! Dat vraagt minder tijd om neer te pennen waardoor je de les beter kan volgen. En sleutelwoorden zijn achteraf altijd belangrijk voor te studeren en vooral om op je examens goed te antwoorden.
 • Volg de structuur van de slides of je cursus bij net noteren.
 • Verlies geen tijd door overvloedig aandacht te besteden aan perfecte notities. Het belangrijkste is dat je notities inhoudelijk zo duidelijk en volledig mogelijk zijn.

Let op impliciete hints ! Belangrijke informatie zal de docent meestal trager vertellen, sterker beklemtoond of op het bord schrijven.

Op het einde van de les, zet de docent de essentie vaak nog eens kort op een rij. Wacht dus met je spullen in te pakken totdat de les helemaal is afgelopen.

 

NA DE LES

Waarschijnlijk de meest belangrijke deel, maar meestal over het hoofd gezien ! Docenten beheersen hun onderwerp, zodat alles simpel lijkt en voor de hand liggend. Men is soms verrast hoe sommige aspecten de dag voor het examen zo moeilijk zijn en toch zo simpel leken tijdens de les. Misschien is het omdat je geen goede notities hebt…

Daarom is het belangrijk om je nota’s te herlezen na elke les om zeker te zijn dat je alles verstaaat die in je notities staat. Indien dit niet het geval is kan je met behulp van de nota’s van vrienden je eigen notities vervolledigen en/of verbeteren. En als je nog vragen heb in verband met de les, kan je met deze vragen naar je studiegenoten of docenten.

Bovendien door je cursus binnen de 24 uur na de les te herlezen, zal je later de leerstof veel gemakkelijker instuderen.

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid