Een handige Survivalgids voor de nieuwe student! | Student Life | Student.be

Een handige Survivalgids voor de nieuwe student!

Studenten met de fiets

All right, newbies. Ready. Set. GO! Je zit in je allereerste jaar van het hoger onderwijs en nu kan het studentenleven dus echt beginnen. Heel wat studenten zijn je voorgegaan en er zullen er nog duizenden volgen, maar hoeveel studenten er ook komen en gaan, iedereen maakt exact hetzelfde mee: die eerste weken. Hoe overleef je dat spannende begin in godsnaam?

Kotstudent of niet, er zijn enkele zaken waar we allemaal mee te maken krijgen wanneer we voor het eerst onze faculteit binnen wandelen. Hieronder vind je enkele tips om de eerste week te kunnen overleven.

Help, ik ben verdwaald!

Elke faculteit is een doolhof op zich. Honderden studenten en professoren lopen door de gangen, er hangen overal bordjes en affiches, trappen lijken te bewegen zoals in Zweinstein, en er loopt geen enkel bekend gezicht voorbij. Phew. Maar als je eventjes heel goed kijkt, vind je meestal bij de hoofdingang of aan de trappen een handig overzicht van waar alle lokalen zich bevinden. In ieder geval kan je ook altijd een van de rondlopende studenten aanspreken of eens bij het studentensecretariaat passeren om daar meer uitleg te vragen.

Help, ik ken niemand!

Een nieuwe start, een nieuwe school, nieuwe gezichten… Het is allemaal wat overweldigend. En zeker als je niet meteen bekende gezichten terug kan vinden. Maar weet dat ook jij niet de enige bent die vanaf nul begint in de eerste week. Haal gewoon even je people skills boven en wie weet heb je vrienden voor het eind van de eerste week!

Help, ik heb nog geen boeken!

Sommige faculteiten organiseren zelf een boekenverkoop. Check daarvoor je mails of vraag eens na bij het studentensecretariaat. Je kan ook eens navraag doen bij de studentenvereniging van je vakgroep, want misschien verkopen zij nog tweedehandsboeken of stucu’s (studentencursussen) aan goedkopere prijzen. Een ander idee is om op Facebook even op zoek te gaan naar de infogroep van jouw richting. Sommige oud-studenten verkopen zo hun oude boeken.

Help, de trein is zo duur!

Ben jij een van die studenten die een Go-Pass 10 aangeschaft heeft? Dat is op zich een goed idee als je volledig België wilt rondreizen, maar om telkens van je thuisstad op en af te gaan naar je universiteitsstad zijn er veel goedkopere alternatieven. Via het online portaal van je universiteit kan je een attest voor de NMBS afdrukken waarmee je ofwel een abonnement kan aanschaffen (voor pendelstudenten) of een campuskaart (voor kotstudenten). Op die manier betaal je aanzienlijk minder en kan je meer geld uitgeven aan andere leuke dingen!

De eerste week kan stressvol zijn, maar voor je het weet ben je volledig mee en kan je met volle teugen genieten van het studentenleven!

Bekijk en ontdek zeker eens de rest van student.be voor verdere leuke tips rond het studentenleven, een studentenjob of een kot!

Wij wensen jou alvast héél veel succes toe tijdens deze nieuwe fase in jouw leven. En niet te vergeten: geniet er met volle teugen van!

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid