“We maken het datateam extra aantrekkelijk”, Vincent Stas – Directeur Data en Security bij Telenet | Student Life | Student.be

“We maken het datateam extra aantrekkelijk”, Vincent Stas – Directeur Data en Security bij Telenet

Vincent van Telenet
 

Vincent Stas stapte mee over naar Telenet na de overname van zijn vorige werkgever BASE – en kon proeven van twee verschillende culturen. “Telenet is véél groter, maar tegelijk een enorm agile bedrijf”, zegt hij. “We vinden onszelf voortdurend opnieuw uit door samenwerken, innoveren en experimenteren. We delen kennis over alle afdelingen heen.”

Digital zit in het DNA van Telenet. “We willen er de beste in zijn”, benadrukt Vincent Stas, die een achtergrond heeft in beleidsinformatica. “Daar slagen we ook in dankzij de open cultuur. Ik heb zelf verschillende trajecten mogen afleggen bij Telenet. Na ERP-systemen, Infrastructuur en Cybersecurity kon ik de switch maken naar Data.”

Databeheer in het groot

En daarmee staat Vincent aan het hoofd van een strategisch belangrijk team bij Telenet. “Alleen al aan het aantal developers op Data, zie je het belang ervan”, zegt Vincent Stas. “Data staat voor een optimale gebruikerservaring. We ontsluiten en transformeren data in de verschillende systemen en applicaties naar een uniform formaat voor onze interne en externe klanten. Als je weet dat we in onze catalog meer dan 1000 applicaties hebben, dan zie je de omvang van het landschap. De uitdaging is daarbij om de juiste links te leggen tussen de verschillende departementen.” Ook veiligheid is in de digitale wereld rechtstreeks verbonden met data. “Denk maar aan een gehackt account waardoor de privégegevens van de eigenaar te grabbel gegooid worden”, zegt Vincent Stas. “Wij beschermen de gegevens en dus de privacy van die klant. Maar veiligheid is essentieel voor al onze applicaties, systemen en netwerken.”

AI en machine learning

De nieuwste veiligheidsoplossingen bij Telenet zijn data driven. “Om grote veiligheidsevents vooraf te zien aankomen, implementeren we een tool met AI en machine learning voor predictieve screening”, zegt Vincent Stas. “Om het risico in te schatten op een veiligheidsprobleem voor de interne datatrafiek tussen de applicaties, gaan we machine learning algoritmisch inzetten. Herinner je je de ransomware WannaCry met Microsoft Windows als doelwit? Wel, dankzij onze nieuwe screeningtechnologie kunnen we beter voorspellen waar zo’n aanval met ransomware zou kunnen plaatsvinden en bepalen welke servers we eerst moeten patchen om de potentiële impact te beperken. In ons landschap hebben we meer dan 10.000 assets. Die kan je niet allemaal tegelijk upgraden, maar met een predictief model kunnen we systematisch te werk gaan en kort op de bal spelen. Daarmee maken we het verschil in analytisch vermogen, planning en snelheid.”

Inspirerende toekomst

Vincent Stas stuurt in het security team een 15-tal medewerkers aan rond governance & policies, identity & access management en security engineering. Daarnaast leidt hij een team van data-architecten die de langetermijnvisie en de architectuur van de dataplatformen uitwerken. Een derde team werkt rond data solutions: ontwikkeling en operations management van onze data oplossingen. “Binnen Data hebben we drie strategische pijlers bepaald. Die hebben direct impact op jou als Telenetmedewerker. Eén: de samenwerking met onze outsourcing partners. Twee: we maken het datateam extra aantrekkelijk met opleidingen en een interessant carrièrepad. We organiseren bijvoorbeeld Pythontrainingen, waarvoor ook buiten het team veel belangstelling is. Ten derde is er het university track rond partnerschappen en uitwisselingen met universiteiten. Telenet heeft zelf een campusgevoel. In de heringerichte vleugel is het aangenaam werken, dankzij veel groen en afgescheiden brainstormplekken.” Een inspirerende omgeving die een mix tussen teams mogelijk maakt. “Sowieso houden we bij Telenet allemaal van open communicatie en samenwerking. Zin om te exploreren, nieuwe dingen te leren kennen en een serieuze drive karakteriseren ons wel. Er is héél veel engagement.”

Ontdek alles over de Verschilmakers bij Telenet via deverschilmakers.be !
 

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Business Analist - Kallo

  AT RECRUITMENT Startersjob
  9130 Kallo
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • 2018-09-01
  =job.status_text

  Junior Business Analyst

  NV Brouwerijen Alken-Maes Brasseries SA Startersjob
  B-2800 Mechelen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • 2018-11-28
  =job.status_text

  Uitzendconsulent

  t-groep Startersjob
  B-2800 Mechelen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid