Waar kan ik voor burgerlijk ingenieur studeren? | Student Life | Student.be

Waar kan ik voor burgerlijk ingenieur studeren?

Voor als je burgerlijk ingenieur wilt studeren, maar nog niet weet wat elke Belgische universiteit te bieden heeft

Burgerlijk ingenieur studeren aan Belgische universiteiten

Je kunt voor burgerlijk ingenieur studeren aan de faculteit ingenieurswetenschappen van verschillende Belgische universiteiten. In principe is de opleiding aan alle universiteiten gelijkwaardig. In totaal kun je aan maar liefst 8 Belgische universiteiten voor burgerlijk ingenieur studeren. Binnen deze studie zijn er vervolgens specifieke richtingen, die je niet aan elke universiteit kan studeren. Hieronder vind je een overzicht van alle mogelijkheden aan alle Belgische universitaire instellingen die opleidingen tot burgerlijk ingenieur aanbieden. Hierbij valt op dat de bacheloropleidingen vrij gelijklopend zijn. De grotere verschillen zitten in de masteropleidingen. Wie momenteel een bacheloropleiding volgt aan één universiteit zal mogelijk zijn of haar studies moeten voortzetten op een andere campus of universitair centrum.

Katholieke Universiteit Leuven

Aan de KUL kun je kiezen tussen de algemene opleiding tot burgerlijk ingenieur en de opleiding burgerlijk ingenieur architect. De eerste studie is algemeen van aard en geeft je later toegang tot beroepen in de chemie, techniek, ICT, elektronica, machinebouw en robotica. Wie kiest voor burgerlijk ingenieur architect, heeft een loopbaan als architect of bouwkundig specialist voor ogen. In het mastergedeelte van je studie kun je kiezen tussen architectuurontwerp, stadsontwerp of gebouwentechniek.

Vrije Universiteit Brussel

Aan de VUB heb je dezelfde keuzes als aan de KUL. Ook hier krijg je de keuze tussen de opleiding burgerlijk ingenieur en de studie burgerlijk ingenieur architect. Tijdens de masteropleiding kun je deze keuzes behouden of je verder specialiseren in bouwkunde, chemie en materialen, elektronica en informatietechnologie of werktuigkunde-elektrotechniek.

Université Catholique de Louvain

De UCL is in oorsprong de Franstalige tegenpool van de KUL. Je vindt deze universiteit echter niet terug in Leuven, maar in het Waals-Brabantse Louvain-la-Neuve. Ook hier kun je een opleiding volgen tot algemeen burgerlijk ingenieur. In de masteropleidingen vind je evenwel vele specialisaties zoals cybersecurity, elektriciteit, elektromechanica, biomedische wetenschappen, de klassieke opleiding tot burgerlijk ingenieur, informatica, toegepaste wiskunde, mechanica, fysica en datawetenschappen. Wie de Franse taal niet goed beheerst, hoeft zich niet te laten afschrikken. De cursussen in de masteropleidingen worden in het Engels gedoceerd!

Université Libre de Bruxelles

Na het beëindigen van je bacheloropleiding aan de ULB, kun je hier aan je masteropleiding beginnen. Net zoals aan de UCL krijg je de keuze tussen verschillende vakgebieden. Het zijn er maar liefst 9 in totaal. 5 van deze opleidingen worden in het Engels gedoceerd. Zo kun je kiezen uit Architectural Engineering, Civil Engineering, Electronics and Information Technology Engineering, Electromechanical Engineering en Chemical and Materials Engineering. De volgende opleidingen worden evenwel in het Frans gedoceerd: burgerlijk ingenieur in de informatica, burgerlijk ingenieur in de elektromechanica, management en technologie, burgerlijk ingenieur in de fysica, en biomedische wetenschappen. Hierbij merk je dat de inhoud van sommige Engelstalige opleidingen en Franstalige opleidingen elkaar overlappen.

Université de Liège

Aan de U Liège vind je in eerste instantie de richtingen burgerlijk ingenieur, burgerlijk ingenieur architect en informatica terug. In de masteropleiding krijg je verder de keuze tussen de vakgebieden biomedische wetenschappen, bouwkunde, duurzame bouwkunde (gespecialiseerd in gebouwen die weerstand kunnen bieden tegen natuurlijke en andere rampen), mijnbouwkunde en geologie, geometallurgie, elektriciteit, luchtvaart, chemie en materialenkennis, informatica, datawetenschappen en fysica. Uiteraard is het tijdens de masteropleiding ook mogelijk om de in de bacheloropleiding gekozen richtingen verder te zetten.

Faculté polytechnique de Mons

Ook aan deze universiteit krijg je tijdens de bacheloropleiding de keuze tussen burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur architect. In de masteropleiding volgt ook hier de mogelijkheid om je verder te specialiseren in een vakgebied. Zo kun je ook hier de keuzes die je maakte in de bacheloropleiding verderzetten. Er kan ook gekozen worden voor chemie en materialenkennis, elektriciteit, informatica en management, informatica, mijnbouw en geologie. Bijzonder aan de opleiding in Mons is dat je hier in bepaalde richtingen een doctoraat kunt behalen: ingenieurswetenschappen en technologie, bouwkunde en urbanisatie, kunst en kunstwetenschappen.

Universiteit Gent

In de bacheloropleiding kun je aan de Universiteit Gent zoals in elke universiteit kiezen tussen de richtingen burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur architect. Verder vind je hier ook specifieke vakgroepen terug: mechanica van stroming, warmte en verbranding, informatietechnologie, elektronica en informatiesystemen, telecommunicatie en informatiesystemen, elektrische energie, metalen, mechanische constructies en systemen, materialen, textiel en chemische proceskunde, bouwkundige constructies, civiele techniek, wiskundige analyse, toegepaste fysica en industriële systemen en productontwerp.

Polytechnische afdeling van de Koninklijke Militaire School

Deze universitaire opleiding wordt vaak vergeten. Toch biedt de Koninklijke Militaire School universitaire opleidingen aan. Deze van burgerlijk ingenieur is er maar één van. Ook aan de Militaire School is de bacheloropleiding algemeen van aard. In de masterjaren kun je voor de volgende specialisaties kiezen: wapens en ballistiek, astronomie en geodesie, chemie, bouwkunde, mechanica en telecommunicatie. Uiteraard zijn een aantal van deze studierichtingen specifiek bedoeld voor wie een militaire loopbaan ambieert. Andere diploma’s zijn zeker bruikbaar in het burgerleven! 

Ga voor jezelf eens na wat je belangrijk vindt aan universiteit. Worldranking, sportfaciliteiten, campus met kot? Of een universiteit dat relatief dichtbij je ouders is? Je hebt nu de 8 universiteiten op een rij met de daarbij behorende masters waar je kan kiezen voor de studie burgerlijk ingenieur. Wil je weten wat de vereisten zijn om aan de studie burgerlijk ingenieur te beginnen? Lees dan eens dit artikel. 

Gerelateerde vacatures

 • 2018-09-01
  =job.status_text

  HR Consulent Payroll

  VAB Startersjob
  2070 Zwijndrecht
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid