Wanneer je carrière als Java developer een nieuwe wending krijgt | Student Life | Student.be

Wanneer je carrière als Java developer een nieuwe wending krijgt

Een leidinggevende rol opnemen of verder groeien als IT'er, een nieuwe wending in je carrière als java developer

Je bent software developer en werkt al jaren met veel voldoening bij je werkgever. Op een bepaald punt in je carrière sta je voor de keuze: wil ik verder groeien als IT’er of wil ik een leidinggevende rol op mij nemen? David Hemmerijckx, Java developer bij Realdolmen, stond na 7 jaar werken voor hetzelfde vraagstuk: Manager worden versus groeien als solution architect? Voor werkgevers is het belangrijk dat ze hun medewerkers de tijd en ruimte gunnen om ze te laten ontdekken waar hun persoonlijke groei zit. Zo vertelt David: “Als lead developer kan ik ervaren wat het betekent om collega’s te sturen en te coachen. Tegelijkertijd blijf ik zelf ook interessante en technische uitdagende opdrachten krijgen. Voor mij is dat op dit moment de ideale combinatie.”

Een ontwikkelplan op maat

De loopbaan van David verliep vlot. Hij begon zijn missie bij Realdolmen met een stage, waarna hij het acADDemICT Junior Track mocht starten. Dit is een intern opleidingstraject van drie maanden bedoeld om de technische en communicatieve vaardigheden van afgestudeerden aan te scherpen. David herinnert zich die periode nog goed: “Nadien was ik helemaal klaar om mijn eerste stappen in het echte werkveld te zetten. Mijn eerste projecten als consultant waren spannend, maar dankzij de degelijke begeleiding van mijn collega’s wist ik me snel in te werken.”

Nieuwsgierigheid naar ontwikkeling

Twee jaar later ontstond de nieuwsgierigheid. David sprak zijn ambities uit om op termijn ook zelfstandig project te leiden. David: “Bij Realdolmen voer je minstens één keer per jaar een competentiegesprek met je unit manager. Samen stel je een persoonlijk ontwikkelingsplan op met daarin een overzicht van je ervaringen, je verwachtingen, je sterktes en je zwaktes. Uit die oefening kwam naar boven dat ik om door te groeien nog wat soft skills miste, vooral dan rond coaching. En dus stelde mijn baas voor om enkele opleidingen bij Cevora te gaan volgen.”

Het proces ging voorspoediger dan zelf verwacht: “Ik had het geluk dat er bij de klant waar ik op dat moment werkte een nieuw project zou starten. De verantwoordelijken vroegen aan mij of ik zin had om het te trekken, wat ik een enorme blijk van vertrouwen vond. Meteen een unieke kans om me te tonen en heel veel bij te leren.”

De werknemers centraal zetten

Focus op de mens. Daar staat Realdolmean voor. David heeft naast zijn normale werkzaamheden ook de begeleiding van studentenstages en het peterschap over de nieuwe starters. Niet alleen, maar samen met zijn collega’s! Zo merkt hij op: “Dat ik al die verschillende dingen kan combineren, vind ik een enorme verrijking. Ik heb echt het gevoel dat ik aan het stuur van mijn carrière sta. Mijn leidinggevenden luisteren en creëren de kansen die ik nodig heb om te groeien. Ik ben hier geen nummertje, maar een mens.”

Hoe wordt dat concreet uitgewerkt?

Dat de medewerker centraal staat, blijkt uit de organisatie van diverse workshops en events die worden georganiseerd zoals Family day, tussentijdse drinks en Java community bijeenkomsten.

Over de Java community zegt David: “In groepjes gaan we dan met allerlei nieuwe technologieën experimenteren. Onlangs heb ik bijvoorbeeld een sessie rond blockchain en cryptomunten gevolgd. Dat is misschien niet meteen relevant voor mijn job, maar voor een IT’er als ik wel heel inspirerend. Ook dat is aandacht hebben voor je mensen.”

(bron: vacature.com)

Kijk goed om je heen, wees bewust, voel je zelfverzekerd en pak kansen als je ze ziet aankomen. Wil je ontdekken welke opportuniteiten Realdolmen te bieden heeft? Neem dan een kijkje bij de vacatures. 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid