Wat houdt de functie van Business IT Analyst in? | Student Life | Student.be

Wat houdt de functie van Business IT Analyst in?


De functie van Business Analyst is al welbekend bij studenten. De laatste tijd heeft deze functie echter een ontwikkeling gemaakt richting de IT. Deze functieomschrijving zal je helpen om een beter idee te krijgen van wat de functie van Business IT Analyst echt inhoudt!

Takenpakket

De functie van Business IT Analyst vloeit duidelijk voort uit die van Business Analyst, wiens rol zich beperkt tot het bepalen van de noodzakelijke wijzigingen die moeten worden aangebracht in de IT-processen van een bedrijf. Het IT-team doet vervolgens al het uitvoerend. Een Business IT Analyst delegeert deze operationele stap niet enkel, maar zal de wijzigingen ook zelf programmeren. 

Met andere woorden, de functie ligt nu halverwege tussen een strategische functie en een IT-functie. Een Business IT Analyst moet je de vereisten van het bedrijf begrijpen en vertalen naar technische doelstellingen die behaald moeten worden door de ontwikkelingsteams, waartoe hij ook behoort. Alle beslissingen van de Business IT Analyst zijn gericht op het vereenvoudigen, aanpassen of ontwikkelen van productie-, verkoop-, relatiebeheer-, informatiestroom- of bedrijfslogistieke processen. Hiervoor moet de Business IT Analyst goed op de hoogte zijn van 3 zaken: 

  1. De behoeften van het bedrijf
  2. De verschillende belanghebbenden 
  3. De problemen die elk van hen ondervindt 

Vervolgens moet de Business IT Analyst passende IT en/of organisatorische oplossingen voorstellen!

Plaats in de onderneming en bijbehorende verantwoordelijkheden

De plaats van een Business IT Analyst binnen het bedrijf is moeilijk te bepalen omdat hij nauw samenwerkt met verschillende afdelingen. Een Business IT Analyst zal in ieder geval een zeer sterke band hebben met de IT-afdeling van het bedrijf, hier zal hij een groot deel van zijn activiteiten uitvoeren. In het algemeen werkt de analist als werknemer en staat dus onder leiding van een projectmanager. Er is echter ook de mogelijheid om als zelfstandig adviseur werken voor kleinere bedrijven! 

Een Business IT Anlyst staat in voor de identificatie van de bronnen van tijd-, geld- en energieverspilling binnen het bedrijf en komt ook met de oplossingen voor deze problemen. Daarbovenop is de analist ook verantwoordelijk voor de implementatie van nieuwe IT-systemen. De efficiëntie en winstgevendheid van het bedrijf liggen dus op de schouders van de Business IT Analyst!

Studies en opleidingen

Welke precieze opleiding of studie nodig is, hangt af van de werkgever. De meeste medewerkers verwachten nog steeds minimaal een bachelordiploma binnen de Economie/Business/Management. De voorkeur gaat echter uit naar kandidaten die een masteropleiding hebben afgerond. Er zijn ook andere mogelijkheden om jezelf voor te bereiden voor aan de hand van verschillnde opleidingen.

Heb je daarbovenop wat expertise op het gebied van Java, NET, SQL en C++ of bedrijfsspecifieke IT-vaardigheden zoals databasemanagementsystemen? Dan krijg je gegarandeerd voorrang!

Tot slot is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste technologische ontwikkelingen om mogelijke aanpassingen aan bestaande processen te kunnen voorstellen en het bedrijf in de juiste richting te kunnen ontwikkelen.

De nodige vaardigheden

Voor een Business IT Analyst deze drie vaardigheden van groot belang:

1. Analytisch vermogen
Naast de voor de hand liggende IT-vaardigheden, moet een Business IT Analyst ook in staat zijn om de bedrijfsactiviteiten grondig te analyseren en de juiste conclusies te trekken uit deze analyses. Dat maakt deze baan zo bijzonder! Om een coherente kosten-batenanalyse te kunnen maken, de behoeften van de onderneming in kaart te kunnen brengen en te kunnen bepalen welke veranderingen moeten worden doorgevoerd, is een basiskennis van het bedrijfsbeheer vereist.

2. Communicatie
Omdat een Business IT Analyst continu in contact staat met de verschillende afdelingen van het bedrijf, moet hij in staat zijn om zijn ideeën en analyses duidelijk te communiceren aan andere leden van het bedrijf, die soms minder kennis hebben op dat gebied. 

3. Leiderschapsvaardigheden 
Daarnaast wordt er aan de Business IT Analyst ook vaak gevraagd om veranderingen door te voeren binnen het bedrijf en moet hij dus in staat zijn om zijn collega's te inspireren en te overtuigen om deze veranderingen effectief uit te voeren. Dit vereist een aangeboren talent voor leiderschap.

Het salarispakket

Het salaris voor een Junior Business IT Analyst ligt over het algemeen niet lager dan € 2.300 bruto per maand. Na minstens 3 jaar ervaring bedraagt het gemiddelde salaris zelfs  rond 4.000 euro bruto per maand.

In ieder geval is het starten van een carrière als Business IT Analyst een uitstekend startpunt voor elke ambitieuze student. Deze positie is de laatste jaren sterk geëvolueerd en omvat steeds meer verantwoordelijkheden. Dit biedt mooie carrièremogelijkheden voor jonge IT Business Analisten. 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid