Wat houdt de job Netwerk Architect in? | Student Life | Student.be

Wat houdt de job Netwerk Architect in?

Netwerk Architect

Ooit al van de jobfunctie ‘Netwerk Architect’ gehoord? Als het antwoord hierop nee is, dan raden we je zeker aan om verder te lezen! Ik zie je al denken: oei, dan is dit een job voor mensen met een diploma binnen de architectuur, maar niets is minder waar. De job Netwerk Architect heeft namelijk he-le-maal niks te maken met de architectenwereld! Wat is het dan wel? Dat ontdek je hieronder.

De job Netwerk Architect situeert zich logischerwijze binnen het domein ‘netwerkarchitectuur’. Bij de gewone architectuur gaat het om het ontwerp van gebouwen, terwijl de netwerkarchitectuur zich bezighoudt met het ontwerp van een netwerk. Klinkt nog vaag hé?  Een Netwerk Architect kan je eigenlijk zien als een designer van communicatie. Concreet staat hij of zij dus in voor het design van een computer- of een communicatienetwerk. Eerst gaat de Netwerk Architect de architectuur van het netwerk, de hardware, de software en de protocollen definiëren waarbij hij of zij rekening houdt met de functionele organisatie- en operationele elementen. Het ultieme doel van een Netwerk Architect is ervoor zorgen dat de verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren en ook gegevens kunnen uitwisselen. 

Om het wat duidelijker te maken sommen we hier kort de belangrijkste taken op van een Netwerk Architect:

 • De hoofdverantwoordelijkheid van een Netwerk Architect is het creëren, testen en evalueren van een netwerk.

 • Vaak zal je ook verantwoordelijk zijn voor de bepaling van de langetermijnvisie en implementatie van de netwerkinfrastructuren.

 • Je staat in voor de ontwikkeling van nieuwe netwerkdiensten.

 • Je maakt regels, standaarden en procedures op voor het dagelijkse beheer van het netwerk. Dit doe je vaak in samenwerking met andere diensten. Hierbij hecht je veel belang aan de uniformiteit van de installaties en de documentatie, de kwaliteit van het netwerk, de efficiëntie en de veiligheid. 

Wat moet je nu precies kunnen om als Netwerk Architect aan de slag te gaan? Hieronder geven we een kort overzicht van de belangrijkste skills. 

 • Het ligt voor de hand dat je georganiseerd te werk moet kunnen gaan.

 • Goede communicatieve vaardigheden zijn van cruciaal belang.

 • Je beschikt over een masterdiploma.

 • Aangezien je met verschillende tools en software zult moeten werken, is een technische kennis van bepaalde tools/software vereist (afhankelijk van het bedrijf).

 • Je werkt graag in teamverband en kan resultaatgericht te werk gaan. 

  Hopelijk heb je nu een beter beeld van deze job. Als je binnenkort afstudeert of al op zoek bent naar een eerste job, dan kan je hier een kijkje nemen en wie weet zit er wel iets tussen voor jou! Student.be wenst je alvast veel succes met je eerste job.   
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid