Wat houdt een job als Full Stack Developer in? | Student Life | Student.be

Wat houdt een job als Full Stack Developer in?

Inhoud van een job als Full Stack Developer en het verschil tussen front-end en back-end

Wat is een developer?

Een developer is iemand die software ontwikkelt. Een developer gebruikt één of meerdere programmeertalen om de code te schrijven voor een website, applicatie, programma,… Deze code ziet er bijvoorbeeld zo uit in de programmeertaal HTML:

junior developer code

Om de code van om het even welke website zelf te bekijken, gebruik je de Control + U sneltoets. De code ziet er op het eerste zicht misschien erg saai en monotoon uit, maar er komt toch een nodige dosis creativiteit kijken bij het werk van een developer. Je kan namelijk erg veel verschillende dingen doen met de code.

Door de digitale transformatie die veel bedrijven ondergaan, zijn developers een absolute noodzaak geworden. Je kan als developer op dit moment dus erg makkelijk werk vinden. Wil je ontdekken of het iets voor jou is? Bij Codeacademy kan je gratis beginnen met het leren van een aantal programmeertalen.

Front-end vs back-end

Om te kunnen uitleggen wat een Full Stack Developer precies doet, zijn er twee termen die erg van belang zijn: front-end en back-end.

 • De front-end van een website of applicatie is het dynamische, interactieve deel van een website dat je te zien krijgt als gebruiker en jou helpt om te navigeren door het platform. Dit is eerder het vormelijke aspect van de website. De meeste developers werken vooral met de front-end door middel van programmeertalen als HTML, CSS, Javascript,
 • De back-end van een website of app krijgen gebruikers niet te zien, maar dit is wat er achter de schermen voor zorgt dat alles werkt. Wanneer je een aanvraag doet via de front-end, wordt dit verwerkt door de server en wordt de juiste data opgehaald uit de databases, wat dan via de front-end weer bij de gebruiker belandt. Om te werken met deze onderdelen worden programmeertalen als Java, PHP, Ruby en nog enkele anderen gebruikt.

Full Stack

Een full stack developer is een term gebruikt voor developers die zowel de front-end als back-end kunnen realiseren, en dus een project volledig van begin tot eind kunnen verwezenlijken. Zij kunnen dus bijvoorbeeld met zowel HTML en CSS als met Java overweg. Full Stack developers zijn vooral erg nuttig in startups en kleinere bedrijven om de arbeidskost te kunnen drukken. Bij grotere bedrijven gaat men eerder opzoek naar developers die gespecialiseerd zijn in één van beide, maar full stack developers zijn meestal ook gespecialiseerd in één van beide.

Gerelateerde vacatures

 • 2018-07-31
  =job.status_text

  Assistent E-Marketing

  Metro/Makro Cash & Carry Belgium Startersjob
  2160 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Business Developer

  Rhombus Startersjob
  2100 Deurne
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Marketing Projectmanager

  Rhombus Startersjob
  2100 Deurne
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid