Wat houdt een job als R&D Ingenieur in? | Student Life | Student.be

Wat houdt een job als R&D Ingenieur in?

Wat houdt een job als R&D ingenieur in?

R&D is een afkorting die ondertussen in elk bedrijf wel bekend is. De afkorting staat voor research & development, wat aan de basis ligt van vooruitgang voor een bedrijf (zowel op financieel, technologisch, als menselijk gebied). Achter deze vooruitgang staan meestal ingenieurs, en hieronder lees je wat zij doen om deze vooruitgang te verzekeren:

Research and Development

Een R&D ingenieur ontwikkelt technische producten of processen, gaande van het eerste ontwerp tot de effectieve inbedrijfstelling. Het research gedeelte draait vooral om het ontdekken van nieuwe dingen. Door toepassing van de juiste wetenschap kunnen de juiste producten ontworpen worden. Bij het research-gedeelte hoort bijvoorbeeld ook het ontdekken van nieuwe algoritmes die de productie of opvolging kunnen verbeteren, of aan een bepaalde nood kunnen voldoen. Als een idee voldoende onderzocht is, wordt er overgegaan naar de fase van development. Hierbij wordt de vergaarde kennis gebruikt om de producten in elkaar te zetten. Afhankelijk van de job waarover het gaat kan het ook gewoon gaan over het optimaliseren van bestaande systemen.

Hoe ziet die job er dan uit?

De projecten waaraan gewerkt wordt kunnen erg uiteenlopend zijn qua duur. Sommige projecten lopen 3 maanden, andere lopen 3 jaar. R&D ingenieurs werken vaak op kantoor, maar reizen kan zeker deel uitmaken van de job. Soms reis je bijna wekelijks, maar soms ben je enkele maanden op kantoor en is het een gewone "9-to-5-job". De dagelijkse taken zijn dan onder andere het ontwerpen van producten, projectplannen maken, testen uitvoeren, project teams aansturen en op deze manier een project tot een goed einde brengen. Er wordt vooral veel samengezeten met de process teams om te overleggen. Daarbovenop doet hij ook onderzoek naar de markt, om zo ook inzichten te krijgen in de mogelijke winstgevendheid van een product voor de klant. De grootste uitdaging voor een R&D ingenieur is vooral het tempo van nieuwe ontwikkelingen en trends bijhouden. Hij moet namelijk steeds op de hoogte blijven over de beschikbaarheden van nieuwe productiemiddelen of dergelijke. Hiervoor is het belangrijk de ingenieur een goed netwerk onderhoudt en regelmatig langs beurzen gaat.

Hoe kom je aan deze job?

Om aan de slag te kunnen als R&D ingenieur moet je meestal over een diploma in ingenieurswetenschappen beschikken. Welk ingenieursdiploma je precies moet hebben is afhankelijk van de job. Soms wordt er gevraagd om een diploma bio-ingenieur of elektromechanica, soms naar een diploma informatica,… Je hebt ook bepaalde vaardigheden nodig om de job te kunnen uitvoeren. Dit zijn zowel hard-skills als soft-skills. In dit artikel kan je meer uitleg vinden over wat het verschil is tussen beide. Om de functie van R&D ingenieur goed te kunnen uitvoeren, zijn de volgende vaardigheden van belang:

 • Computerkennis – R&D ingenieurs moeten met veel verschillende softwareprogramma’s kunnen werken
 • Leiderschap – Ze staan aan het hoofd van research en development teams, en moeten dus assertief zijn. De communicatie moet goed verlopen om de teams waarmee ze samenwerken aan te sturen en om gedetailleerde productplannen op te stellen. 
 • Een analytische geest – Om goede research te kunnen doen en ontwerpen te maken voor een product
 • Multi-tasking –  Gezien je vaak op meer dan één project tegelijk werkt
 • Passie – Vooral de mindset is belangrijk. Het ideale profiel is enorm leergierig, en is hier ook mee bezig na zijn uren.

Als je wordt aangenomen als kersverse R&D ingenieur, wordt er niet verwacht dat je dit meteen allemaal kan combineren. In het begin krijg je meestal een veel kleinere werklast, en werk je samen met meer ervaren ingenieurs voor je effectief de leiding krijgt over een product. Dus geen zorgen, de prestatiedruk ligt al meteen wat lager voor juniors.

Lijkt een job als R&D ingenieur jou wel interessant? Neem dan eens een kijkje tussen de vacatures van Consultys. Binnen hun R&D departement zijn er enkele vacatures voor jonge starters, maar vergeet ook zeker niet om een kijkje te nemen bij de vacatures in de andere departementen. Wie weet ontdek je je droomjob!

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  QA GMP Specialist

  Consultys Startersjob
  1000 Brussels
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Clinical Support Specialist

  Consultys Startersjob
  1000 Brussels
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Automation Engineer

  Consultys Startersjob
  1000 Brussels
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid