Wat houdt een job als Tax Consultant in? | Student Life | Student.be

Wat houdt een job als Tax Consultant in?

tax consultant, starterjob tax, fiscalist, startersjob fiscaliteit

Ken je de uitspraak: ‘’Er zijn slechts twee zekerheden in het leven: de dood en belastingen betalen.’’? Je kan wel bekijken hoe je zo min mogelijk belasting betaalt. Als Tax Consultant maak je er zelfs je beroep van. Jij wordt dé specialist als het gaat om het optimaal organiseren van bedrijfsbelastingen. Hieronder ontdek je wat een job als Tax Consultant exact inhoudt. 

Correct en accuraat handelen

Wat je vooral niet doet: meewerken aan schunnige belastingpraktijken die in de Panama papers verschijnen. Jij draagt zorg voor de juist afwikkeling van de belastingverplichtingen. Je adviseert met name bedrijven, bedrijfsleiders en managers/directieleden over de procedures voor het invullen van ongebruikelijke aangiften. Daarin pas je alle mogelijke correcties en aftrekposten toe om de belasting tot een minimum te beperken. Verder is continue onderhoud van je kennis over de huidige of nieuwe belastingregels nodig voor het geven van accuraat advies. Een belangrijk deel van je tijd ben je bezig met financiële analyses, administratie en cijfermatig onderzoek. Verder ben je razend handig met het gebruik van financiële softwareprogramma’s voor de belastingverwerking.

  • Voordelen van de job

Als Tax Consultant hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van een job. Je kunt aan de slag bij de overheid, banken, accountants- en belastingadvieskantoren of als zelfstandige werken. Dat maakt het vinden van een job geen moeilijke opgave. Aan het begin van je carrière maak je kennis met meerdere belastingdisciplines. Vervolgens ontwikkel je je binnen een bepaald domein, zodat je transformeert in een top belangstingspecialist. Een klein voordeel is voor je eigen portemonnee: door je opgebouwde kennis van het belastingstelsel kun je ook je eigen belastingen correct verzorgen.

  • Nadelen van de job

Belastingprocedures liggen veelal vast, dit kan inflexibel klinken, maar als Tax Consultant vind je die zekerheid juist prettig. Verder zijn er binnen de fiscaliteit deadlines voor het aanleveren van opgemaakte belastingstukken. Als je de stukken voor meerdere klanten tegelijk verzorgt, kan dat wel eens voor de nodige stress zorgen.

Jouw profiel als number crusher

Je bent de schakel tussen de klant en de belastingdienst en daarom een krachtige bemiddelaar. De kantjes er vanaf lopen is niks voor jou! Je wilt het belastingstelsel gronding kennen en je klant voorzien van de juiste oplossing. Een perfectionistisch karakter past daarom goed bij deze job. Maar ook eigeschappen zoals: 

  • Nauwkeurigheid: jij zoekt zaken tot op de komma uit, want slordigheid kan grote gevolgen hebben voor het financiële eindresultaat. 
  • Integriteit: want de klant moet volledig kunnen vertrouwen op jouw expertise en eerlijkheid voor het nemen van de juiste beslissingen.
  • Omgaan met deadlines: daar zit je dan. Een berg werk, naderende deadlines en klanten die op je rekenen. Gezegend met jouw planning skills kan je je hoofd toch koel houden. 

De perfecte start

Als jong afgestudeerde fiscalist heb je een baan nodig die je de juiste richting in pusht. Bij BDO kom je terecht bij een van de grootste accountants- en adviesorganisaties ter wereld. Je krijgt volop de ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling, zodat je kunt uitgroeien tot een volwaardig Tax Consultant. BDO begrijpt ook dat jij als young graduate werk én privé even belangrijk vindt. BDO biedt je daarom de vrijheid om deels te bepalen waar en hoe je je werk verricht. Tevens wordt er goed voor je gezorgd: naast een goed salaris zijn de extralegele voordelen (en firmawagen) een grote troef. Ben je nieuwsgierig geworden naar een job als Tax Consultant bij BDO, dan kun je aan de slag in Gent, maar ook in Antwerpen, Namen en Hasselt zoeken ze jong talent.  

Nu je weet wat je te wachten staat als Tax Consultant, kun je voor jezelf bedenken waar jij je carrière een kickstart wilt geven. Als jong talent kun je bij diverse bedrijven terecht. Immers, een goede belastingadviseur levert geld op en daar is elke werkgever blij mee!

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid