Werken in het buitenland. Iets voor mij? | Student Life | Student.be

Werken in het buitenland. Iets voor mij?

multicultureel werken

Sta je aan het begin van je carrière en ben je op zoek naar dat 'tikkeltje extra'? Dan is een buitenlandse carrièrestart alvast een interessante mogelijkheid voor jou. Je leert daardoor veel meer dan enkel werkervaring: je leert hoe het leven is in een ander land, je leert een andere cultuur kennen en je leert heel wat nieuwe mensen kennen. Maar voor je aan jouw internationaal werkavontuur begint, sta je toch best even stil bij enkele praktische zaken. 

Stap 1: Je bestemming bepalen

Dat betekent niet dat je meteen hét land moet weten, maar het is misschien wel handig om te weten of je al dan niet in Europa zou blijven, of erbuiten. De reden hiervoor is simpel: aanvragen van een visum en eventueel werkvergunningen en verzekeringen. In bepaalde landen ben je namelijk niet zomaar “welkom” om eender welke job voor onbepaalde duur aan te nemen. Denk bijvoorbeeld aan Australië. Daar ben je verplicht om aan te geven hoe lang je van plan bent te blijven, voor welk doel en dan heb je nog goedkeuring nodig.

Houd ook rekening met de huidige politieke situatie in het land waar je eventueel naartoe zou willen gaan. Via de site van de Europese Unie kan je de Reisadviezen raadplegen om te weten of het land al dan niet veilig is om naartoe te gaan. Hier kan je filteren op land en meteen de huidige situatie bekijken en je vindt er bovendien ook concreet advies terug.

Een handige tip is om op voorhand eens te kijken naar de barema’s per land, of simpel gezegd het gemiddelde loon. Zo heb je een beeld van wat je kan verdienen met jouw diploma. Daarnaast is het handig om ook te weten wat de gemiddelde levenskost is in het land waar je naartoe gaat (huisvesting, eten, elektriciteit…).


Stap 2: Online vacatures opzoeken

Heb je ongeveer een idee van waar je naartoe wil? Dan is de volgende stap om eens door de vacatures te bladeren. Alsof het al niet moeilijk genoeg is om in België je een weg te banen tussen al die vacatures, maak je het jezelf er natuurlijk niet makkelijker op wanneer je door een groter aanbod graait. Daarvoor bestaan er uiteraard ook weer heel wat handige sites.

*De site van Global Jobbing lijst verschillende vacatures per stad op: handig als je al weet waar je naartoe wil!*

In de kijker: Het Prins Albert Fonds

Elk jaar krijgen 20 mensen de kans om gedurende 1 jaar beroepservaring op te doen buiten West-Europa. Ze krijgen de kans om een project uit t werken voor een bedrijf dat in België gevestigd is of waarvan het hoofdkwartier in België ligt. De beurs bedraagt €25.000 en loopt over 12 maanden, waarvan je maximaal 1 maand voorbereid wordt in het bedrijf in België, waarna je voor de resterende 11 maand naar het buitenland trekt. 

Heb jij een masterdiploma op zak en ben je jonger dan 30 jaar? Dan kan jij je vanaf 15 november 2019 tot 14 januari 2020 aanmelden voor het Prins Albert Fonds!
Meer informatie vind je hier.


Stap 3: Solliciteren

De perfecte vacature(s) gevonden? Solliciteren is de boodschap! Afhankelijk van het bedrijf zal je via een conference call kunnen solliciteren, of vragen ze misschien om toch eens ter plaatse te gaan, maar daarbij is de kans zeer groot dat zij dat vergoeden. Bereid uiteraard goed je cv en sollicitatiebrief voor. Bekijk gerust eens onze blogs over solliciteren om een beter beeld te krijgen van hoe je dit het best aanpakt.


Stap 4: Zorg dat alles in orde is ruim voor vertrek

 • Controleer of je alle nodige documenten hebt aangevraagd:
   
  • Als je in een land binnen de EER (EU + IJsland, Noorwegen en Liechtenstein) of in Zwitserland gaat werken, dan heb je geen specifieke reis- of verblijfsdocumenten nodig. Jouw identiteitskaart volstaat. Je moet wel een verblijfsvergunning aanvragen.

  • Als je in een ander land gaat werken, dan heb je, afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, een speciale werkvergunning of een visum nodig. Daarvoor neem je best op tijd contact op met de ambassade van het land van je bestemming: zij kunnen uitleggen welke documenten je nodig hebt en hoe je die kunt aanvragen.

  • Ook heel belangrijk: neem contact op met je ziekenfonds om na te gaan welke ziekteverzekering je nodig hebt, zodat je ziektekosten ook daar gedekt worden.

 • Heb je gecontroleerd of er een andere monetaire munt gebruikt wordt, je een kredietkaart nodig hebt of overal terecht geraakt met bancontact?
 • Zijn er bepaalde vaccinaties die je moet hebben?
 • Zijn je vluchten geboekt en heb je alle nodige documenten hiervoor?
 • Is je huisvesting geregeld?
 • Zijn er bepaalde rekeningen die je nog moet afsluiten of contracten die ten einde moeten lopen? Zijn abonnementen afgesloten, zodat je niet verder betaalt voor zaken die je niet langer nodig hebt?
 • Heb je een overzichtje mee met alle belangrijke contactgevens? (familie, vrienden maar ook van bijvoorbeeld de eigenaar van je verblijf, werkgever...)

En last but not least: RELAX! Het wordt epic! (en vergeet geen afscheid te nemen ?).


Nog enkele extra tips:

 • Praat zeker eens met iemand die een dergelijke stap al genomen heeft, of voor lange tijd in het buitenland verbleven heeft. Zij kunnen je enkele inzichten geven, die je online niet kan vinden.
 • Ook familie en vrienden kunnen je hierbij helpen. Zeker als je twijfels hebt, kan je eens bij hen terecht om te horen wat hun mening is.
 • Bezoek nog eens je dokter en tandarts voor vertrek. Kijk ook of je al je nodige medische gegevens bij de hand hebt wanneer je in het buitenland op onderzoek of consultatie zou moeten.

Vaak is de taalbeheersing van het land zelf niet per se een must, maar het kan je wel een stap vooruit helpen. Mocht je er de moed voor hebben, kan je een beginnerscursus volgen of zelfs je voorbereiden via enkele van de taalapps beschikbaar voor op je telefoon. Indien je de taal van je bestemming niet spreekt, is het een goed idee om toch een goede basiskennis Engels en/of Frans te hebben. Met deze talen ben je al heel goed op weg.


Een leuk alternatief:

Ben je wel geïnteresseerd in een internationaal aspect, maar zie je het niet zitten om te verhuizen? Dan is een job in België met internationale invulling misschien een betere keuze. Bij sommige bedrijven word je af en toe eens naar het buitenland uitgezonden, maar hoef je met niets van bovenstaande zaken rekening te houden (althans toch niet met alles). Via student.be vind je alvast heel wat vacatures die hieraan voldoen, als je toch die buitenlandse kriebel bezit.

De Europese Unie biedt ieder van ons een goede dekking wanneer we naar het buitenland vertrekken. Via de site van EURES vind je alvast heel wat extra info die je verder op weg helpt om je buitenlands avontuur te starten.

We wensen jullie alvast veel succes en plezier toe tijdens jouw buitenlands avontuur!

Nog enkele handige links:

https://www.globaljobbing.be/

https://www.vlaanderen.be/werken-in-het-buitenland

https://www.viw.be/nl/werken-het-buitenland

https://ec.europa.eu/eures/public/homepage

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Onderhoudselektricien - WKK

  ENGIE Generation Europe Startersjob
  1000 Brussel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Junior Kwaliteitsingenieur

  Jobat Startersjob
  3900 Pelt
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid