Bewezen: deze zes tips helpen je studeren | Student Life | Student.be

Bewezen: deze zes tips helpen je studeren

Zes tips die je helpen studeren

Binnen enkele weken kruipen de studenten opnieuw achter hun studieboeken om zich klaar te stomen voor de examens. Om de studenten een hart onder de riem te steken, hebben specialisten nu het onderzoek over studeren en studie-efficiëntie gebundeld. Resultaat? Zes tips die je volgens de wetenschap helpen om de leerstof beter onder de knie te krijgen. 

Om de studenten een handje te helpen, hebben enkele specialisten het wetenschappelijke onderzoek over studeren gebundeld en ze samengevat in zes studietips. 

Tip 1: Spreid je studeermomenten 

Veel studenten hebben last van het ‘uitstelsyndroom’, maar volgens wetenschappers is het best om daar meteen komaf mee te maken. Je kan je leerstof enkel goed beheersen als je er op tijd aan begint, klinkt het. Vijf uur studeren verspreid over twee weken is dan ook beter dan vijf uur studeren aan een stuk. 

Daarnaast kan het ook lonen om de vorige leerinhoud te herhalen na het instuderen van de meest recente les. Zo blijft alles fris in het geheugen. Kortom: op tijd beginnen is de boodschap.

Tip 2: Haal de informatie actief op

Jammer maar helaas, één keer de leerstof doornemen is niet voldoende. Het is belangrijk om de leerstof actief op te halen. Dat wil zeggen dat je het studiemateriaal aan de kant moet leggen en moet controleren of je alles nog uit je hoofd kan opzeggen. En daarna moet je natuurlijk ook nagaan of je de juiste informatie hebt herhaald. 

Wat ook kan helpen, is het verzamelen van oefenvragen, of het maken van steekkaarten. Op die manier kan je de leerstof op een interactievere manier herhalen.

Tip 3: Verwerk de informatie

Goed, de leerstof is uit het hoofd geleerd en al eens herhaald. Maar dat is volgens de wetenschappelijke studies niet voldoende. Je moet de leerstof ook verwerken. Dat doe je door jezelf bijvoorbeeld vragen te stellen tijdens het studeren. Hoe zit het nu precies in elkaar? En waarom werkt het zo, en niet op een andere manier? Welke verbanden zijn er te trekken? Komt het overeen met mijn eigen ervaring? Controleer natuurlijk wel steeds of de verbanden die je trekt wel kloppen.

Tip 4: Wissel onderwerpen af tijdens het studeren

Studenten hebben vaak verschillende examens op het programma staan, maar dat is niet noodzakelijk slecht. Je kan er ook je voordeel mee doen. Uit een wetenschappelijke studie blijkt namelijk dat het beter is om verschillende onderwerpen af te wisselen tijdens het studeren.

Sta dus niet te lang stil bij één onderwerp en verander af en toe van volgorde. Doe dat echter niet té vaak: te weinig tijd besteden aan een thema is uiteraard ook niet goed.

Tip 5: Gebruik specifieke voorbeelden 

Wat volgens een wetenschappelijk onderzoek ook helpt, is om concrete voorbeelden te zoeken voor abstracte ideeën. Daar hoef je zelf niet altijd veel moeite voor te doen: verzamel bijvoorbeeld al de illustraties die de leerkracht gebruikt in de les, of zoek ze in het studiemateriaal.

Pas wel op met voorbeelden die je op het internet vindt. Die zijn namelijk niet altijd correct. 

Tip 6: Combineer woord en beeld

Tot slot kan het zeker lonen om woord en beeld te combineren. Dat kan door de leerstof visueel voor te stellen, of in je studiemateriaal naar beeldmateriaal te zoeken. Of maak een schema, een tijdlijn, een strip, een infografiek,…

 

 

Bron: VTM Nieuws 

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid