Eerste Hulp bij studieproblemen: wie helpt als studeren echt niet lukt? | Student Life | Student.be

Eerste Hulp bij studieproblemen: wie helpt als studeren echt niet lukt?

Boeken

De blok is ongetwijfeld een stressvolle periode. Soms kan het helpen als er iemand jou een duwtje in de rug geeft. Ervaar je faalangst, hoge werkdruk, stress of zie je door de bomen het bos niet meer, panikeer dan niet meteen. Wees niet bang om om hulp te vragen bij familie, vrienden of studiebegeleiders, want je staat er nooit alleen voor! 

Wat kan je zelf doen?

Niet alle vakken zijn hetzelfde, wat betekent dat je voor bepaalde vakken best een andere studieaanpak hanteert. Praktische vakken vragen vaak veel inzicht. Maak voldoende nieuwe oefeningen, herbekijk eerder gemaakte oefeningen en analyseer waar je nog kan verbeteren. Het is niet altijd eenvoudig om je op praktijkvakken voor te bereiden, omdat je niet altijd weet wat je kan verwachten. Dat kan stress veroorzaken, maar als je weet dat je je goed voorbereid hebt door veel oefeningen te maken, dan zal je ook zulke examens tot een goed einde kunnen brengen! 

Bij theoretische vakken ligt het natuurlijk wat anders. Vaak zijn dit grote pakken leerstof die je zo goed mogelijk moet memoriseren. Belangrijk bij 'blokvakken' is dat je de te kennen leerstof verspreidt over verschillende dagen, en dat je probeert om tijd over te houden om de belangrijke delen of moeilijkere stukken nog eens te herhalen. Want:
"Herhalen, herhalen, herhalen, zij die het goed doen zullen slagen"!

Om grote pakken leerstof te verwerken helpt het om je leerstof grondig te structureren. Maak een inhoudstafel en vul die tijdens het studeren aan met kernwoorden. Zo zal je sneller linken kunnen leggen tussen de verschillende hoofdstukken. Nadat je alle leerstof doorgenomen hebt, kan je aan de hand van deze inhoudstafel nagaan met welke stukken je nog wat moeite hebt en deze zo nog snel even opfrissen voor het examen!

Een goede studieaanpak is van cruciaal belang tijdens de blokperiode. Daarvoor is het dan ook heel handig om op voorhand te weten wat voor een student jij eigenlijk bent. Leer je beter auditief? Dan kan het handig zijn om alles luidop te blokken. Of onthou je de leerstof beter wanneer je kernwoorden noteert? Om na te gaan welke type 'blokker' jij bent, kan je bijvoorbeeld eens de test doen van Testcentrum Groei. Zo ontdek je of je een Doener, Dromer, Denker of Beslisser bent en kom je te weten wat deze leerstijl voor jou betekent. 

Praat erover met vrienden of familie

Ervaar je een te hoge druk, geraak je er even helemaal niet meer aan uit of merk je dat je snel begint te panikeren of last hebt van faalangst? Praat er dan over! Familie en vrienden hebben misschien wel hetzelfde meegemaakt tijdens hun studententijd en kunnen je ongetwijfeld helpen om je te kalmeren en je goede moed geven.

Zorg ook dat je voldoende ontspanning neemt. Het heeft namelijk geen zin om je hoofd te blijven breken als je iets even niet begrijpt, of je urenlang te frustreren over het feit dat je te traag vooruitgaat en dus niet meer op schema zit. Distantieer je even van je leerstof en ga even naar buiten of spreek af met een vriend of familielid. Je hoofd eventjes helemaal leegmaken helpt om erna weer met volle energie in te vliegen! 

Nood aan professionele hulp?

Voel je dat je ouders en vrienden je niet voldoende kunnen helpen? Slaap je niet goed, kamp je met faalangst of neemt de stress te veel de bovenhand? Dan kan het handig zijn om even met iemand te spreken die je op een professionele manier hulp kan bieden. Je hoeft je hier helemaal niet voor te schamen, want je bent zeker en vast niet de enige student! Hieronder hebben we voor jou een lijst opgesteld van de verschillende universiteiten en hogescholen. Via de link kan je een kijkje nemen bij wie van je faculteit je terecht kan voor studiebegeleiding. Verschillende instellingen hebben ook studentenpsychologen die jou met raad en daad kunnen bijstaan tijdens deze stressvolle periode.

Teleblok

Teleblok is een online platform waarop je voor allerlei zaken rond studeren terecht kan. Zoek je naar bloklocaties, study buddies, of wil je wat tips lezen van medestudenten? Je vindt het allemaal terug op teleblok!

  • Rechtsboven op hun homepagina vind je een knop die leidt naar verschillende thema’s. Heb je vragen over faalangst, concentratie, stress of planning, of nog andere zaken, dan ben je bij teleblok aan het juiste adres. 
  • Teleblok biedt ook een chatfunctie. De chat is dagelijks beschikbaar van 6 tot 29 januari, van 18u tot 23u. Hierop kan je rechtstreeks chatten met een deskundige die je graag verderhelpt met jouw vragen. Mochten zij niet beschikbaar zijn en heb je toch dringende hulp nodig, bekijk dan zeker de verschillende instanties die ze oplijsten op hun pagina.

Onthou: Je staat er niet alleen voor! Veel studenten gaan door tal van emoties tijdens de blok-en examenperiode, dus je kan altijd bij medestudenten terecht voor een ontspannende babbel of om elkaar een duwtje in de rug te geven. Heb je het gevoel dat het niet lukt op je eentje, dan zijn er tal van instanties die klaarstaan om jou te helpen!

Team Student.be wenst jullie veel goede moed tijdens de blokperiode en duimen voor goede examenresultaten! 

 
 
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid