Hoe bereid ik me best voor op een jobinterview | Student Life | Student.be

Hoe bereid ik me best voor op een jobinterview

Je opleiding afgerond? Je cv eindelijk geperfectioneerd? Dan is het nu tijd voor een nieuwe stap in dit verhaal, het sollicitatiegesprek! Tijdens dit gesprek is het zeer belangrijk om een goede eerste indruk na te laten op je toekomstige werkgever, je krijgt hiervoor immers nooit een tweede kans. Een goede voorbereiding is hierbij cruciaal, zo kom je tijdens het gesprek niet voor ongewenste verassingen te staan. Omdat wij bij student.be jou willen zien slagen in alles wat je doet, hebben we hieronder even samengevat hoe je je het beste voorbereidt op een sollicitatiegesprek. 

Verzamel informatie

De voorbereiding begint al bij het weten voor welk bedrijf je gaat solliciteren. Zoek dus zo veel mogelijk informatie op over het bedrijf, recente ontwikkelingen en over de functie waarvoor je solliciteert. ((of gebruik een Google Alert om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen). Voor de werkgever is het aangenaam om iemand voor zich te hebben die interesse toont in het bedrijf en zelf kan je tijdens het gesprek ook gerichtere vragen stellen. Let wel op, ratel niet alle informatie die je gevonden hebt over het bedrijf af maar probeer het te verwerken in een aangenaam gesprek waar je jouw interesse voor hun bedrijf toont.

Ook is het steeds een goed plan om de missie en visie van het bedrijf eens te googelen .Door de missie weet je waar het bedrijf voor staat en met de visie zie je waar ze naartoe willen op een langere termijn, wat hun ambities zijn. Op voorhand kan je jouw persoonlijke doelen al eens aan die van het bedrijf proberen te linken. Zo kan je tijdens het gesprek jezelf aan hun plannen koppelen en de werkgever tonen waarom jij een goede match bent.

Verzorg jezelf en je outfit

Voor een sollicitatiegesprek is je voorkomen zeer belangrijk. Wees steeds net en verzorgd, met een frisse adem, getrimde baard, nette nagels en een verzorgd kapsel kom je al een heel eind. Vervolgens is het ook belangrijk om eens een kijkje te nemen in je kleerkast en je te kleden naar het type bedrijf en de functie waar je voor solliciteert. Voor een nette bureau job moet je namelijk niet aankomen in een jeansbroek en losse T-shirt. Als je niet zeker bent wat te dragen, weet dan dat je beter te formeel dan te informeel op het gesprek verschijnt. Zorg wel dat je je comfortabel blijft voelen in de gekozen kledij, zo voel je je geruster tijdens het gesprek zelf. De kledij is belangrijk maar de persoon die ze draagt nog meer!

TIP: Noteer ook altijd het GSM-nummer van de contactpersoon, als er dan iets mis gaat onderweg kan je hem altijd op tijd verwittigen!

Stippel de route uit

Zorg dat je op voorhand de locatie van het gesprek hebt opgezocht en de route naar daar hebt uitgestippeld. Hou ook steeds rekening met vertragingen van het openbaar vervoer en files, dus vertrek op tijd. Je kan beter een half uur te vroeg aankomen dan een half uur te laat, zo vermijd je al direct een slechte eerste indruk.

Als je deze stappen volgt, zijn wij er bij student.be zeker van dat je je sollicitatiegesprek tot een goed einde zult brengen! Job niet kunnen strikken? Geen paniek, een sollicitatie blijft steeds subjectief en er is geen garantie op succes. Laat je echter niet ontmoedigen en blijf proberen, neem maar eens een kijkje tussen onze vacatures en leg alvast een volgend gesprek vast!

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Business Analist - Kallo

  AT RECRUITMENT Startersjob
  9130 Kallo
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • 2018-09-01
  =job.status_text

  Junior Business Analyst

  NV Brouwerijen Alken-Maes Brasseries SA Startersjob
  B-2800 Mechelen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • 2018-11-28
  =job.status_text

  Uitzendconsulent

  t-groep Startersjob
  B-2800 Mechelen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid