Hoe vind je kwalitatieve en betrouwbare bronnen voor je groepswerken Economie? | Student Life | Student.be

Hoe vind je kwalitatieve en betrouwbare bronnen voor je groepswerken Economie?

Bij een groepswerk Economie komt een pak research kijken. Maar wanneer is de gevonden informatie correct? De auteur, het doel en de datum spelen daarbij een belangrijke rol. Wij lijsten hieronder enkele tips en betrouwbare bronnen op.

Eerst en vooral moet je je afvragen wie de auteur van de tekst is. Als de informatie van een expert of een betrouwbare instelling zoals een universiteit of onderzoeksinstituut komt, mag je erop rekenen dat de bron betrouwbaar is. Wanneer de informatie echter van een onafhankelijke auteur komt, is het aan te raden om eerst meer info over de persoon te verzamelen vooraleer de tekst zomaar te poneren.

Daarnaast speelt ook het doel van de tekst een belangrijke rol. Een betrouwbare bron dient altijd objectief te zijn. Als je merkt dat de auteur een product of persoon in een goed daglicht plaatst, gaat het vaak om een reclametekst.

Heb ook aandacht voor de datum. Een tekst van twintig jaar geleden is meestal niet meer up-to-date. Als de auteur zijn bronnen vermeldt, kan je zelf uitzoeken of de informatie wel klopt. En natuurlijk moet je de bronnen met elkaar vergelijken, alleen dan kan je een goed onderzoek doen.

Betrouwbare bronnen:

1. De Tijd brengt dagelijks een breed pakket aan betrouwbaar financieel, economisch en politiek nieuws. Het is de referentiekrant als het gaat om de bedrijfswereld en kan jou dus helpen met actueel economisch en politiek nieuws. De Tijd biedt verhelderende analyses over topics als “10 onduidelijkheden over de effectentaks” of “Levert studiejaren afkopen je extra pensioen op?”. Ook kan je er verschillende dossiers terugvinden waar men 1 topic van A tot Z bespreekt. Wanneer je een groepswerk hebt over het waarderen van financiële producten bekijk dan ook het tijdschrift De Belegger. Hier vind je strategische inzichten en tools die je al een heel eind op weg zetten!

2. Het Kennisplatform Economie is een zeer betrouwbare en efficiënte site voor het staven van informatie aan de hand van cijfers. Je vindt er een lijst met recente bronnen voor economische cijfers van bijvoorbeeld de economie in de eurozone, werkgelegenheid etc. Als je klikt op een bron krijg je een korte samenvatting en zie je ook de referentie staan waar je nog gerichter kan zoeken.

3. Op Statistics Belgium staan alle economische statistieken en cijfers van België. Een betrouwbare site die constant aangevuld wordt met nieuwigheden. Statbel werkt met duidelijke grafieken die telkens uitgebreid toegelicht worden.

4. Het gebruik van Wikipedia tijdens een groepswerk kan zeker geen kwaad. Maar let op dat je zeker nagaat dat alle informatie correct is. Iedereen kan immers de informatie op Wikipedia bewerken, wat ervoor kan zorgen dat niet alle informatie 100% betrouwbaar is. Zie het in de eerste plaats als een handig instrument om snel basiskennis over een thema te vergaren of andere bronnen te vinden. Kijk vervolgens na op officiële websites van de overheid of via een betrouwbaar medium als De Tijd.

Studentenkorting op De Tijd : 

De Tijd, de kwaliteitskrant voor initiatiefnemers. Ontdek met De Tijd de boeiende wereld van economie, politiek, ondernemen, beleggen, technologie en wetenschap. En krijg via tijd.be en de app steeds het nieuws heet van de naald, de allerlaatste koersinformatie en de meest recente stand van je persoonlijke portefeuille.

Kies voor De Tijd en krijg 4 jaar lang een fikse studentenkorting :

                                  

                                  

Veel succes met je groepswerken !

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid