Wat draag ik het best tijdens een sollicitatiegesprek? | Student Life | Student.be

Wat draag ik het best tijdens een sollicitatiegesprek?

e gouden regel bij het kiezen van je outfit is dat je op zoek gaat naar een outfit die overeenstemt met de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert

Alsof het nog niet lastig genoeg is om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op een sollicitatiegesprek, word je op het laatste moment nog met een extra dilemma geconfronteerd: het kiezen van je outfit. Sta jij ook uren voor je kleerkast en probeer je bijna elke outfit uit? Wij leggen hieronder uit hoe je dit tijdrovende dilemma gemakkelijk uit de weg kan ruimen.

Een man strak in het pak en een vrouw in een mantelpak met hoge hakken. Dat is hét clichébeeld dat iedereen in zijn hoofd heeft als het over de outfit voor een sollicitatie gaat. Wel, wij kunnen je verzekeren dat vandaag de dag die opvatting niet meer geldt. Betekent dit dat je in je jogging of onesie kan opdraven voor een sollicitatie? Neen, natuurlijk niet. Het is wél nog steeds de bedoeling dat je verzorgd voor de dag komt.

Je gekozen outfit is van cruciaal belang om een goede eerste indruk te maken. Je hoeft dan misschien niet in een kleedje of kostuum op te dagen, maar wat draag je dan best wel? De gouden regel bij het kiezen van je outfit is dat je op zoek gaat naar een outfit die overeenstemt met de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Hieronder volgen 3 hamvragen die jou helpen om dé perfecte sollicitatie-outfit te kiezen.

1. Wat is de dresscode van het bedrijf/de branche/de functie?

Je houdt het best rekening met het type job waarvoor je solliciteert. Ga je op sollicitatiegesprek voor een job als verzekeringsmakelaar? Dan is een kostuum misschien wel de juiste keuze. Gaat het eerder om een creatieve job, zoals bij mediabedrijven of reclamebureaus? Dan kan je gerust voor een minder formele outfit gaan. Pas wel op, er bestaan altijd uitzonderingen! Daarom vraag je dit best eens aan kennissen die er werken. Ken je niemand? Vaak kan je uit de functieomschrijving al heel wat te weten komen over de dresscode. 

2. Voel ik mij comfortabel in deze outfit?

Het is heel belangrijk dat je iets aantrekt waarin je je goed voelt. Op die manier vermijd je onnodige stress en andere ongemakken. Een comfortabele outfit zorgt er ook voor dat je je zelfzekerder zal voelen bij het binnengaan. Kleed je dus zeker niet anders dan dat je eigenlijk gewoon bent, maar kies een outfit die matcht met je persoonlijkheid. Zo voel je je automatisch op je gemak én maak je een eerlijke indruk.

3. Zou ik deze outfit op het werk dragen?

Stel jezelf de vraag of je de gekozen outfit op een toekomstige werkdag in het bedrijf zou dragen. Als het antwoord daarop ja is, zit je gegarandeerd goed met jouw outfit!

Nu ben je perfect in staat om snel een juiste outfit te kiezen. Rock that job interview! Nog geen sollicitaties in het vooruitzicht? Kijk op Student.be en wie weet vind je je starterjob.

Gerelateerde vacatures

 • 2018-07-31
  =job.status_text

  Assistent E-Marketing

  Metro/Makro Cash & Carry Belgium Startersjob
  2160 Antwerpen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Business Developer

  Rhombus Startersjob
  2100 Deurne
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Marketing Projectmanager

  Rhombus Startersjob
  2100 Deurne
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid