Wat houdt een job als front-end developer in? | Student Life | Student.be

Wat houdt een job als front-end developer in?

front-end developer job

Geïnteresseerd in programmeren? Kennen HTML, CSS en JavaScript geen geheimen meer voor je? Dan ben je misschien wel de ideale front-end developer. Kom hieronder meer te weten over wat een front-end developer doet en welke skills er vereist zijn. 

Wat is een front-end developer?

Front-end betekent letterlijk “voorkant”, het zichtbare deel van een app, website of programma voor de gebruikers. De voornaamste taak van een front-end developer is het creëren van een gebruiksvriendelijke interface. Zij implementeren het design dat opgesteld is door de web designers en zijn dus medeverantwoordelijk voor hoe de website eruitziet. Ze vormen de brug tussen het programmeren en het design. Dat gebeurt aan de hand van allerlei programmeertalen, de drie belangrijkste zijn: HTML, CSS en JavaScript. 

Tegenover de front-end developer, staat de back-end developer. Als de front-end "de voorkant is", dan is de back-end bijgevolg “de achterkant”. Hetgeen wat de back-end developer creëert is niet zichtbaar voor de gebruiker. Zij spelen eerder een rol achter de schermen. Neem nu als voorbeeld een webshop: alles wat je kan zien van producten op de website is front-end, maar de database met het overzicht van de stock in het magazijn is back-end.

Wat zijn de taken van een front-end developer?

De belangrijkste taak van een front-end developer is om websites gebruiksvriendelijk te maken, want als iets aantrekkelijker is, dan heeft het meer bezoekers. Ze ontwerpen en programmeren toegankelijke pagina’s en interfaces. Bijgevolg testen en implementeren ze de toepassing ervan op verschillende toestellen, want er is een groot verschil tussen wat je ziet op een laptop of op een smartphone. Het optimaliseren hiervan heet "responsive web design". Het testen is noodzakelijk aangezien er vaak bugs (lees: fouten) optreden in de programmeertaal en die zorgen voor ongemak bij de gebruikerservaring. 

Wat zijn de vereiste skills van een front-end developer?

De meeste front-end developers hebben een informatica-achtergrond, maar je kan het ook op jezelf leren door vele uren te oefenen. Je moet vooral een krak zijn in programmeren, maar ook een creatieve aanleg hebben. Vaak vragen werkgevers bij een sollicitatie dan ook om een portfolio, zodat ze snel kunnen pijlen naar het niveau van het coderen. Probleemoplossend denken is een hoogstnoodzakelijke vereiste: je moet op een efficiënte manier een bepaald design kunnen implementeren en snel bugs kunnen traceren en verwijderen. Een front-end developer is meestal gespecialiseerd in een aantal programmeertalen. De belangrijkste zijn HTML, CSS en Javascript. 

Waar werken front-end developers?

Front-end developers zijn voornamelijk werkzaam op de ICT-afdelingen van bedrijven en organisaties. Ze staan enerzijds nauw verbonden met de marketingafdeling en de grafisch ontwerpers, anderzijds met de back-end developers en usability experts. Ze kunnen ook werken als freelancer en worden dan ingehuurd door bedrijven die geen front-end developers in hun team hebben. 

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  HR & Recruitment Officer

  SCALIAN Stage
  1050 Bruxelles
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid