Wat mag je verwachten als startloon met een economisch of business diploma? | Student Life | Student.be

Wat mag je verwachten als startloon met een economisch of business diploma?

business diploma

Afgestudeerd als economisch expert, maar eigenlijk heb je geen idee hoeveel je nu met dat diploma kan verdienen? Geen paniek! Je bent niet de enige. Natuurlijk hangt alles ook af van het soort job dat je wilt doen, bij welk bedrijf, zelfstandig of in dienstloon… Maar laten we er misschien toch even van uitgaan dat je effectief een job zoekt in lijn met je diploma.

Voor veel pas-afgestudeerden is het vrij spannend om voor de eerste keer op zoek te gaan naar een job. Niet alleen wil je een goede eerste indruk maken, je wilt er uiteraard voor zorgen dat je potentiële werkgevers jou terugroepen voor een tweede ronde, of je eventueel zelfs meteen een job aanbieden. Maar dan wil je uiteraard wel weten hoeveel je zou kunnen verdienen.

Elke pas-afgestudeerde wil een goed betaalde baan om mee te beginnen, en je diploma kan daar wel een rol in spelen. Met een diploma van (toegepaste) economische wetenschappen, handelsingenieur of bedrijfsmanagement ben je al goed op weg. Het blijkt namelijk dat je met een dergelijk diploma al tussen de 2061 en 2511 euro bruto kan verdienen. Niet slecht, toch? Weet dat een loon soms ook bespreekbaar is met je werkgever, en dat je vaak ook nog eens kan genieten van leuke extralegale voordelen! Denk maar aan een firmawagen, telefoon, laptop, eco- en maaltijdcheques enzovoort. Het kan dus zijn dat jouw startloon eigenlijk hoger ligt dan je zou denken, als je al deze extralegale voordelen erbij rekent. Bij sommige bedrijven kan het ook wel eens gebeuren dat je vrij snel stijgt in de barema’s, naargelang de periode dat je er blijft werken.

Kijk zeker eens naar de vacatures op student.be om na te gaan waar verschillende werkgevers naar op zoek zijn, en wat ze jou te bieden hebben. Het is oké om wat kieskeurig te zijn en op zoek te gaan naar iets dat je echt wilt doen! Maar houd uiteraard ook je startloon en eventuele extralegale voordelen in de gaten, want wie weet kan je bij een bepaalde werkgever meer verdienen dan bij een ander. Iets om in het achterhoofd te houden: je moet ongeveer een derde tot de helft van je loon behouden om huur te betalen of je lening af te betalen. Zo kan je meteen al eens rekenen hoeveel je zou moeten verdienen.

Aan alle economen onder jullie: veel succes met de zoektocht en hopelijk vind je snel je droomjob aan een eerlijk loon! Bekijk zeker al eens onderstaande vacatures, wie weet kom je al meteen je droomjob tegen!

Gerelateerde vacatures

 • 2018-09-01
  =job.status_text

  HR Officer

  Axis Projects Startersjob
  1000 Brussels
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Demand Planner FMCG

  L'Oréal Startersjob
  1082 Berchem-Sainte-Agathe
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • 2020-07-13
  =job.status_text

  Jurist (m/v/x)

  Selor Startersjob
  1000 Brussels
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid