Werken met een IBO-contract: wat betekent dit concreet? | Student Life | Student.be

Werken met een IBO-contract: wat betekent dit concreet?

Werken met een IBO-contract: wat betekent dat concreet?

Het is voor bedrijven vaak niet vanzelfsprekend om de ideale kandidaat voor een bepaalde vacature te vinden. Daardoor wordt een functie gedurende een lange periode niet ingevuld, wat best vervelend kan zijn voor het bedrijf. Omgekeerd blijven pas afgestudeerden zoals jij soms een lange tijd zonder werk, omdat ze bijvoorbeeld niet genoeg ervaring hebben voor bepaalde vacatures. Hiervoor bestaat een goede oplossing die vele voordelen biedt voor zowel de werkgever als de werknemer: het IBO-contract! 

Als je solliciteert, zal je vaak merken dat één van de vereisten op de vacatures een x-aantal jaar ervaring zal zijn. Als pas afgestudeerde kan jij logischerwijze zelden de vereiste ervaring voorleggen. Wat als je je zinnen nu echt op die bepaalde functie gezet hebt? Wel, het IBO-contract biedt jou een uitstekende mogelijkheid om toch jouw favoriete job te verwezenlijken!

Wat houdt zo’n IBO-contract nu precies in?

IBO staat voor ‘Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming’. Met zo’n contract volg je gedurende één tot zes maanden een opleiding binnen een bepaald bedrijf. Je krijgt training en begeleiding van de werkgever, maar je wordt betaald en opgevolgd door de VDAB. Een IBO-contract biedt voor jou enkele concrete voordelen:

 1. Je kan werken in een bedrijf, ook al heb je nog geen relevante ervaring.
 2. Je kan heel wat praktische werkervaring opdoen.
 3. Als je je IBO succesvol afrondt, is het bedrijf verplicht om jou een arbeidscontract aan te bieden (van bepaalde of onbepaalde duur).
 4. Je krijgt zowel je uitkering als een IBO-premie (dit is een productiviteitspremie per gewerkte dag). Dit betekent concreet dat je iedere maand ongeveer een volwaardig loon ontvangt. 
 5. Je bent verzekerd en je verplaatsingsonkosten worden volledig terugbetaald. 

Wie komt in aanmerking voor zo’n IBO-contract?

Er zijn drie voorwaarden waaraan je moet voldoen: 

 1. Je bent ingeschreven als werkzoekende bij VDAB.
 2. Je hebt je vorige job niet opgezegd om met een IBO te starten.
 3. Je hebt nog niet eerder voor het bedrijf gewerkt waar je een IBO gaat doen. 

Nog niet volledig overtuigd? Het IBO-contract betekent een win-winsituatie voor jou én de werkgever! Dankzij dit type contract kan je de nodige praktische werkervaring opdoen en toch mooi verdienen. De werkgever biedt gemotiveerde personen zoals jij de kans om extra kennis binnen een bepaald vakgebied te verwerven, zonder dat hij/zij veel moet betalen. 

Vind een job op Student.be. Succes!

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  Junior .NET Developer

  Ventigrate Startersjob
  2550 Kontich
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
 • 2018-09-01
  =job.status_text

  Junior Business Analyst

  NV Brouwerijen Alken-Maes Brasseries SA Startersjob
  B-2800 Mechelen
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Data Engineer

  AcademicLabs Startersjob
  9000 Gent
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid