Moet je als starter onderhandelen over je loon? | Student Life | Student.be

Moet je als starter onderhandelen over je loon?

Hoe goed is je onderhandelingspositie als jonge starter?

Je gaat binnenkort op zoek naar je eerst job. Wat zijn je verwachtingen? En wat doe je als het aanbod niet voldoet aan die verwachtingen? Hoe goed is dan je onderhandelingspositie als jonge starter? Student.be beargumenteert het!

Bruto- en nettoloon

Bij het solliciteren krijg je meestal een brutoloon voorgesteld. Hiervan worden sociale premies en belastingen ingehouden, wat resulteert in het nettoloon (wat effectief maandelijks op je rekening komt). Het is dus belangrijk dat je weet over welk loon er gesproken wordt. Maar bij een loon krijg je vaak ook extralegale voordelen, voorbeelden hiervan kan je terugvinden in dit artikel. Deze kunnen een mooie aanvulling zijn op wat er op je bankrekening verschijnt, dus hou hier zeker rekening mee als je een voorstel evalueert.

Ken je eigen waarde

Als jonge starter is het belangrijk je waarde op de arbeidsmarkt te kennen. De kans is namelijk reëel dat er op een sollicitatie gevraagd wordt hoeveel je wil verdienen. Wees hierop voorbereid, zodat je jezelf niet in de voet schiet. Antwoord je met een veel te hoog cijfer? Dan bestaat de kans dat ze je niet meer serieus nemen. Antwoord je met een veel te laag cijfer? Dan kan jouw potentiële werkgever hier een groot voordeel uit slaan. Als je nog totaal geen idee hebt wat jij als jong starter waard bent op de arbeidsmarkt, overleg dan eens met juniors in hetzelfde werkveld die al aan hun eerste ervaring begonnen zijn. Is er niemand in jouw netwerk die je verder kan helpen? Dan hebben wij een schatting gemaakt van het maandloon voor enkele starterjobs:

 • Startersjob in reclame, marketing en communicatie: rond 2200 € bruto
 • Startersjob in engineering: rond 2800 € bruto
 • Startersjob in HR: rond 2200 € bruto
 • Startersjob in rechten: rond 2600 € bruto

Vastgelegde startersalarissen

Bij veel bedrijven is het salaris voor young graduates al op voorhand bepaald, omdat het meestal gaat om individuen met een diploma zonder werkervaring. Om te zorgen dat er geen ongenoegen ontstaat tussen de verschillende juniors, krijgt iedereen hetzelfde. Daarom lijkt onderhandelen meestal geen goed idee. De werkgever kan namelijk het idee krijgen dat het jou enkel om het geld te doen is. Daarnaast is de kans klein dat jouw onderhandelingen een significant verschil gaan maken in jouw loon. Dus als je een job gevonden hebt die je graag wil doen, is onderhandelen als jonge starter het risico vaak niet waard.

Jouw onderhandelingspositie

Een andere reden waarom onderhandelen meestal niet aangeraden is, is jouw profiel. Je hebt nog geen ervaring en kent de industrie of sector maar erg oppervlakkig. Je hebt dus weinig troeven om uit te spelen tegen een werkgever. Wat je positie echter kan verbeteren, is wanneer je meerdere jobs aangeboden krijgt die interessant zijn. In dit geval kan je vergelijken en bepalen bij welke werkgever je er wat extra uit wil halen. Blijf wel niet eindeloos pingpongen, want misschien worden de jobs snel ingevuld door andere juniors, gezien de kans klein is dat jouw profiel erg uitzonderlijk is op dit moment.
 

Als jonge starter is het dan misschien niet het beste idee om te onderhandelen over loon tijdens je sollicitatie, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan. Wanneer je jezelf effectief bewezen hebt bij een bedrijf, kan je eens te polsen naar opslag. Je bent namelijk al aangenomen, en je staat weer in een andere onderhandelingspositie. Maar natuurlijk heb je eerst een goede starterjob nodig, en die kan je hier vinden!

Gerelateerde vacatures

 • =job.status_text

  IT-generalist A2 (m/v/x)

  Selor Startersjob
  1000 Brussels
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Master Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Meet- en regeltechnieker

  ENGIE Generation Europe Startersjob
  1000 Brussel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Bachelor Statuut: Voltijds
 • =job.status_text

  Mechanisch onderhoudstechnieker

  ENGIE Generation Europe Startersjob
  1000 Brussel
  Meerdere regio's
  Studieniveau: Alle diploma's Statuut: Voltijds
Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid