Hoe zit het hoger onderwijs in elkaar? | Student Life | Student.be

Hoe zit het hoger onderwijs in elkaar?

Afstudeerhoedjes in de lucht

De eindstreep van je middelbaar onderwijs is in zicht, maar verder is het allemaal nog wat vaag. Herkenbaar? Dat is helemaal normaal! Student.be probeert jou alvast een beetje op weg te helpen! Stap 1 in het hele verhaal is natuurlijk weten welke opties er allemaal zijn in het Hoger Onderwijs, en hoe die in elkaar zitten. 

Wil je verderstuderen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is uiteraard of je al dan niet verder wil studeren. Heb je een richting gedaan waarmee je niet veel opties hebt op de arbeidsmarkt, dan kan het een goed idee zijn om je te wagen aan verdere studies. Heb je een diploma op zak waarmee je nu al begeerd bent bij potentiële werkgevers, kan je voor jezelf nagaan of het voor jou zin heeft om nog verder te studeren. Uiteraard is motivatie ook een heel belangrijke factor bij deze beslissing.

Hogeschool of Universiteit?

Je wil verderstuderen? Super! Dan zijn er uiteraard weer heel wat opties.

De meest voor de hand liggende keuze ligt tussen hogeschool of universiteit. Laten we hier eerst mee beginnen. Mocht je nu al weten dat dit voor jou geen optie is, lees dan hieronder verder over Graduaatsopleidingen en Volwassenonderwijs.

Een belangrijke opmerking is dat je bij de keuze tussen Hogeschool en Universiteit even je vooroordelen opzij moet leggen. Tegenwoordig is er geen eenduidig onderscheid meer qua moeilijkheidsgraad. Onderschat de hogeschool dus zeker niet. Het grootste verschil ligt vooral in de aanpak. Bij een professionele bacheloropleiding kan je rekenen op begeleiding, heb je heel wat praktisch gerichte vakken en maakt een stage (of meerdere) een groot deel uit van je opleiding. Je kan ook vaak al vanaf het tweede jaar specifieke vakken kiezen zodat je je opleiding zo goed mogelijk op je interesses kan afstemmen. Als je voor een academische bachelor gaat aan de universiteit, moet je er rekening meehouden dat je weinig begeleiding krijgt en dat de vakken eerder algemeen geörienteerd zijn, zodat je een grondige, brede basis over tal van onderwerpen meekrijgt. De specialisatie gebeurt in dit geval (meestal) pas tijdens de master. We willen je ook nog meegeven dat je bovendien ook niet meer per se voor een masteropleiding aan de universiteit moet kiezen, om dan uiteindelijk te ‘zakken’ mocht het te zwaar worden. Via schakelopleidingen kan je namelijk nog schakelen van hogeschool naar universiteit en toch nog een masterdiploma halen.

Hogescholen bieden zoals eerder gezegd professionele bacheloropleidingen aan. Na een dergelijke opleiding kan je meteen gaan werken, aangezien deze opleidingen je voorbereiden op je toekomstige professionele carrière (vandaar professionele bachelor). Vaak is het pakket lichter dan een master, maar daarom niet makkelijker. Deze opleidingen duren normaal gezien 3 jaar en bestaan uit 180 studiepunten. Om af te studeren moet je succesvol een stage afronden alsook een bachelorproef indienen.

Aan de universiteit volg je eerst een academische bachelor, gericht op wetenschappelijke achtergrond en met een theoretische aanpak. Deze duurt 3 jaar, bestaat uit 180 studiepunten en normaliter is het de bedoeling om vervolgens een masteropleiding te volgen. Een academische bachelor bereid je niet voor op een beroep, maar juist op een vervolgstudie. De vervolgstudie is in normale omstandigheden uiteraard een masteropleiding.

Een masteropleiding kan uit 1 of 2 jaren bestaan, en dus uit 60 of 120 studiepunten. De duur van je masteropleiding hangt uiteraard af van welke studies je zal volgen. Om hier meer informatie over te krijgen, ga je beter studiegericht zoeken. Ook kan het zijn dat je niet per se een stage zal volgen, maar ook dit is afhankelijk van de studie. Aan de masterproef (thesis) valt er helaas niet te ontsnappen ?.

Wil je meer weten over de verschillende studiemogelijkheden en hoe het allemaal in elkaar zit, bekijk dan zeker eens de onderwijskiezer.

Graduaatsopleiding of Volwassenonderwijs?

Lijken de bacheloropleidingen je toch te zwaar, of heb je geen motivatie om nog minimum 3 jaar verder te studeren? Dan zijn Volwassenonderwijs of een Graduaatsopleiding goede alternatieven. Een Graduaatsopleiding is de nieuwe naam voor de vroegere Hoger Beroepsopleidingen.

Hoewel een academische bachelor je voorbereidt op je carrière, is dat bij Graduaatsopleidingen nog veel specifieker. Handen uit de mouwen en haal die praktische talenten maar boven!

Volwassenonderwijs geeft vooral de kans aan mensen die al werken om verder te studeren. Deze opleidingen kan je in 3/5 volgen, in avondonderwijs of een andere regeling die bij jou past. Zo heb je toch de mogelijkheid om werk en studies te combineren zonder de druk te voelen om voor een van beide te kiezen. Dat is uiteraard niet hetzelfde als een studentenjob combineren met voltijdse studies, of het statuut van werkstudent (voor meer info hierrond kan je zeker eens Jobstudent versus Werkstudent lezen).

Uiteraard is er dan nog een hele waslijst aan vervolgopleidingen, schakelprogramma’s, manama’s, postgraduaten enzovoort. Maar daar hoef jij je nu nog niet mee bezig te houden. Rangschik jouw prioriteiten en wensen, spreek erover met je leerkrachten en/of oudere vrienden, broers of zussen, en zelfs je ouders. Zij kunnen je allemaal helpen in het maken van de juiste keuze.

Ben je al zeker dat je gaat verderstuderen? Dan hebben we hieronder nog wat nuttige tips en artikels voor jou!

Eens je de knoop hebt doorgehakt over de type instelling (hogeschool, universiteit, volwassenonderwijs)... waaraan je wil verderstuderen, komt nu de volgende stap: de school én de opleiding kiezen! Geen evidente keuze. Vandaar dat we je aanraden om naar opendeurdagen en sid-in beurzen te gaan om zoveel mogelijk informatie te vergaren over de opleidingen (en universiteiten/hogescholen) die jou interesseren. 

Lees zeker ook eens de volgende artikels voor meer informatie omtrent studiekeuze:

Door verder te gaan op de website, aanvaardt u onze algemene gebruiksvoorwaarden en privacy policy Algemene voorwaarden en onze Privacybeleid